Corina Sas Fotografie: Het is gewoon achter de dijk

Corina Sas Fotografie: Het is gewoon achter de dijk

Het is gewoon achter de dijk

Deze foto is alweer van een tijdje terug toen ik weer eens naar de dijk ging. Vanuit mijn kamerraam kan ik net een stukje lintbebouwing langs de Westfriese Omringdijk zien en zo ook de laatste zonnestralen van de ondergaande zon. Regelmatig kijk ik dan op dat tijdstip door het raam om de kleuren van de lucht in de gaten te houden. Om deze zonsondergang te fotograferen was ik net te laat voor een mooie compositie voor een foto. Maar omdat de lucht mooi kleurde, nadat de zon onder was, ben ik toch maar gebleven. Dus liep ik de dijk af naar het water waar de visnetten geduldig wachtten op de vis. De roze-oranje lucht weerspiegelde in het water.

Bij het zien van die netten kun je je afvragen hoelang de vissers deze fuiken al zetten langs de IJsselmeerkust. Het is zo vanzelfsprekend dat ze daar staan! Sinds de Afsluitdijk die in 1927 aangelegd werd en in 1932 gereed was, moest de visserij mee veranderen van zout- naar zoetwatervisserij. Dat is nu 90 jaar geleden. En die verandering ging zeker niet van de ene op de andere dag!

 Op de foto zie je op achtergrond de windturbines die in de Wieringermeerpolder staan. Die molens zorgen al jaren voor het opwekken van elektriciteit. En inmiddels zijn er al velen bijgebouwd. Als je naar deze foto kijkt dan vloeien de ontwikkelingen in elkaar over. Daar zorgen de visnetpalen en de vogel die op de visnetpaal zit, voor. Die ene visnetpaal met vogel staat, zoals op de foto, gelijk aan de horizon waar de windturbines staan. Wat betreft de vorm lijken ze zo bijna op elkaar. 

De golfjes van het IJsselmeer maken, van de spiegeling van de kleuren in de lucht, mooie gekleurde strepen op het water. Het is net of het visnet die ook wil vangen. En dit is allemaal gewoon achter de dijk. De dijk die ons moet beschermen omdat we onder de zeespiegel wonen.

Foto gemaakt 22 september 2020.

Corina Sas

%d bloggers liken dit: