Insecten: Wat eten ze? De Gewone of Vergeten Tandkaak

Gewone of Vergeten Tandkaak bereidt zijn copuleuze maaltijd voor die dag.
Enoplognatha ovata / latimana

Het spinnetje heet de Gewone of Vergeten Tandkaak… Nou, zo gewoon istie niet want menigeen (vooral vrouwen) krijst de buurt bijeen als zo’n kogelspinnetje (de familie waartoe het behoort) in d’r decolleté zit en het aanblik van dit kruipend wit bolletje-met-pootjes leidt niet zelden tot een een gehuil waarvoor de hulpdiensten met loeiende sirenes uit de kazernes rijden en de wolven met de staarten tussen de poten weer de Duitse grens oversteken… Zouden ze ‘gewoon’ zijn dan was het een heel ander, maar bovenal een geruststellend verhaal.

De vlieg lijkt te lachen, maar dat is in zijn geval niet het geval, verre van dat zelfs…

Het wordt ook de Vergeten Tandkaak genoemd, omdat hij een tijdje nauwelijks gezien werd en je weet dan is het een kwestie van uit het oog, uit het hart… je raakt in de vergetelheid! Het zijn in feite twee verschillende families van spinnen die ogenschijnlijk veel op elkaar lijken maar alleen door middel van microscopisch onderzoek van de genitalien (de plassers) kan worden onderscheiden. Maar u weet het, dit soort “kruisonderzoeken” is niet aan mij besteedt!

Het mormel heet Tandkaak omdat er exemplaren van de Vergeten Tandkaak zijn die op hun rug een rode tekening krijgen dat op twee kaken met tanden lijkt, zie foto hiernaast van Freerik Meeuwes – Waarneming.nl). De Gewone Tandkaak heeft dat niet of minder.

De spin maakt een klein webje aan een tak, aan een kant bevestigd met sterke draden, en aan de andere kant met draden die minder sterk zijn. Als er dan zo’n oelewapper komt aanvliegen en in het webje terecht komt zal deze in de regel alles inzetten om los te komen, maar door het gestoethaspel¹ komt het beestje alleen maar nog meer vaster te zitten en uiteindelijk aan één draad heen en weer mee wiegend op de windvlagen… Ook oorwormen worden op deze wijze gevangen genomen. Op deze manier kunnen Tandkaken ook voor hun doen grote prooien² te grazen nemen…

Het prooi wordt geïnjecteerd met enzymen die het innerlijk lijf vloeibaar maakt en na enige tijd wordt dan ook de maaltijdsoep genuttigd en als het te veel is dan komt de spin later nog een keer terug om de kliekjes op te slurpen tot er alleen leeg karkas aan het draadje bungelt als een uithangbord van een herberg…

Een andere methode is dat de spin op zijn tenen komt aansluipen en op een gegeven moment zijn prooi bespringt en ‘m bijt met zijn ‘kaken’ waardoor de arme vlieg zijn vleugels wel kan inleveren want na dit is er geen toekomst meer voor de vlieg behalve dan dat zijn innerlijke naar de spijsverteringsorganen van de spin worden geleid om dan na enige tijd in het darmgestel te hebben vertoefd ergens als een klein en anoniem spinnenkeuteltje te eindigen…

Foto’s en tekst Gerrit van Keulen

Verklaring der noten:

¹ – Ja, gestoethaspel, want wie gaat er nog tegen een spinnenweb aan vliegen?! Juist, stoethaspels!

² – Jaarlijks worden 400-800 miljoen ton aan prooi-insecten gedood door alle spinnen (met een totaal gewicht van 27 miljoen ton) van de wereld. (The Science of Nature³)

³ – Mocht je de Engelse taal niet machtig zijn dan moet je even naar The Word Side Kick gaan waar het onderzoek in het Nederlands nader wordt geëxpliciteerd.

Bonus artikel: Wist je dat de mens gemiddeld 500 gram per jaar aan insecten eet? Ja, jij ook!

Advertentie
%d bloggers liken dit: