VSW Orion: lezing over zonnemagnetisme door prof. R. Rutten

Foto aangeleverd door VSW Orion

Op woensdag 8 juni a.s. is bij volkssterrenwacht Orion de lezing over zonnemagnetisme: de lezing wordt gegeven door prof. R. Rutten.

Samenvatting:
Met de ontdekking van zonnevlekken door Galilei begon de astrofysica: de natuurkunde van objecten elders in het heelal. Het is opmerkelijk hoeveel we sindsdien van de zon te weten zijn gekomen. We weten meer van haar inwendige dan van het binnenste van onze eigen aarde, we begrijpen veel verschijnselen op het zonsoppervlak, en we weten precies hoe het zonlicht daar ontsnapt.

De laatste jaren is er ook grote vooruitgang in het begrip van de ijle zonneatmosfeer dankzij nieuwe telescopen op aarde en in de ruimte en de komst van numerieke simulaties in supercomputers. Momenteel duikt NASA’s Parker Solar Probe en binnenkort ook ESA’s Solar Orbiter zelfs de buitenkant van de zon in. De grootschalige zonneverschijnselen die met magnetisme te maken hebben – inclusief vlekken, filamenten, vlammen, coronale explosies – blijven ons wel voor grote raadsels stellen. Met name de aard en werking van de inwendige dynamo die het zonnemagnetisme regelt en daarmee ook de activiteitscyclus en het ruimteweer nabij ons planeetje blijven onbegrepen. Prof. Rutten zal de lezing beginnen met een overzicht van het aanzien en de structuur van de zon en vervolgen met een “movie hour” potpourri van de aktiviteitsverschijnselen. De onderzoekstechnieken en de reeds verkregen en nieuwste inzichten komen ook aan de orde.

Prof. Dr. Robert J. Rutten was ruim veertig jaar zonnefysicus in Utrecht. Ook was hij deeltijdhoogleraar in Oslo en komt daar nog geregeld. Hij is expert in hoe het licht van de zon ontsnapt en hoe de spectraallijnen in dat licht dienen als meetinstrument. Hij was nauw betrokken bij de waarnemingen met de Dutch Open Telescoop op La Palma en onderzoekt momenteel de structuur van de zonnechromosfeer.
Meer info op website: google “Rob Rutten webstek”.

Locatie van de lezing: Expositieruimte van Volkssterrenwacht Orion op de 1e verd. van het Streekbos Paviljoen (gelegen aan de rand van het natuurgebied Het Streekbos) aan de Veilingweg 21B in Bovenkarspel. Aanvang van deze lezing: 20.00 uur (de zaal is open vanaf 19.30 uur). Toegangsprijs voor leden € 3,– p.p ( dit is incl. een kopje/thee in de pauze) en niet leden € 6,– p.p. Er kan zowel contant als met de pinpas betaald worden.

Advertentie
%d bloggers liken dit: