Lezing: Bakermat van de moderne sterrenkunde

Foto door Lucas Pezeta op Pexels.com

Op woensdag 11 mei a.s. is bij volkssterrenwacht Orion de lezing: de bakermat van de moderne sterrenkunde. De lezing wordt gegeven door Jos Lankreijer.

Samenvatting:

De wieg van de sterrenkunde stond waarschijnlijk in het midden oosten. Er zijn aanwijzingen dat vanaf de 7e eeuw v. Chr. in het huidige Irak al astronomische waarnemingen werden verricht.

Aan het begin van onze jaartelling heeft Claudius Ptolemeus in Egypte de Almagest geschreven, het boek dat vele eeuwen het denken over sterren en planeten heeft bepaald. Maar de bakermat van de modérne sterrenkunde is te vinden aan de Oostzee. Daar leefden in de 16e eeuw Nicolaus Copernicus en Tycho Brahe.

Wie waren zij, wat hebben ze ontdekt en welke instrumenten gebruikten ze? En wat is hun invloed geweest op wetenschappers in de rest van Europa?

Tussen 1540 en 1640 wordt de sterrenkunde volwassen en beleven we de overgang van ‘antieke’ naar ‘moderne’ sterrenkunde. In de lezing nemen we u mee naar die tijd van één van de grootste wetenschappelijke revoluties: als de aarde na duizenden jaren haar plaats als middelpunt van het universum kwijtraakt.

Locatie van de lezing:

  • Expositieruimte van Volkssterrenwacht Orion op de 1e verd. van het Streekbos Paviljoen (gelegen aan de rand van het natuurgebied Het Streekbos) aan de Veilingweg 21B in Bovenkarspel.
  • Aanvang van deze lezing: 20.00 uur (de zaal is open vanaf 19.30 uur).
  • Van te voren aanmelden via: pr@volkssterrenwachtorion.nl
  • Toegangsprijs voor leden € 3,– p.p ( dit is incl. een kopje/thee  in de pauze) en niet leden € 6,– p.p.

Foto door Lucas Pezeta op Pexels.com

%d bloggers liken dit: