De meteorenzwerm Lyriden

De meteorenzwerm Lyriden

De Lyriden, te zien van 14 -30 april, zijn niet de felste meteorenzwerm en ook niet de meest intense of die met de langste en langdurigste staarten.

Het is echter wel een van de weinige meteorenzwermen die netjes uitgesmeerd zijn over 3 tot 5 dagen rond het hoogtepunt en daarom hoogstwaarschijnlijk wel te zien zijn op een nacht met helder weer. Het maximum van de lyriden zijn op 22-23 april; er zijn 20 per uur te zien.

Net als de Boötiden en een flink aantal andere meteorenzwermen is de activiteit aan de hemel het grootst in het laatste deel van de nacht, met name in de uren voor het ochtendgloren, wanneer de Lyriden hoog uit de hemel komen. Dan krijg je de beste show te zien.

Om de meteoren waar te nemen heb je geen telescoop of verrekijker nodig. Zoek een donkere plek en kijk naar boven; hoe donkerder hoe beter, want dan kun je ook de zwakkere meteoren aan de hemel zien prijken. En oh, trek wel even een extra warme trui en jas aan

Het middelpunt van de vallende sterren is het kleine sterrenbeeld Lier, dat je dicht bij de Grote Beer vindt, vlak naast Wega, een van de helderste sterren aan de nachtelijke hemel.

%d bloggers liken dit: