Saharastof

Afgelopen dinsdag, 12 april 2022, zorgde de wind vanuit Afrika voor Saharastof  in de hogere luchtlagen boven Nederland. Saharastof  zorgt altijd voor mooie gele en rode kleuren tijdens de zonsopkomst en zonsondergang. Ook de hoge bewolking en andere vervuiling zijn debet aan die fraaie kleuren. De zonnestralen reflecteren dan, bij  laagstand van de zon, op de hoge bewolking en het stof.Toch was de lucht die avond niet zo spectaculair toen ik bij het gemaal ‘Het Grootslag” van Andijk op de dijk stond. Een dikke bewolking kwam aandrijven en de zon zat er net boven. Maar als ik goed keek gebeurde er best veel in de lucht, niet  als ik richting de zon en de laag hangende bewolking keek, er gebeurde meer in de tegenovergestelde richting wat betreft de reflectie: de reflectie op de hoge bewolking en de “vervuiling”!Ik liep de dijk naar beneden, ben gaan zitten in het gras en keek over het IJsselmeer en naar de lucht. Er stond weinig wind, de meeuwen vlogen wat heen en weer en de meerkoeten en  eenden deden een wedstrijdje wie het snelst kon zwemmen. Een blauwe reiger stond verdekt opgesteld, maar vloog weg bij onraad. Toen bedacht ook een  aalscholver om weg te vliegen. En nam een aanloop op het water, om daarna op te stijgen.Het IJsselmeer leeft, zowel boven-, als op-  en natuurlijk ook in het IJsselmeer. Dit met een mooie warme gele gloed van de ondergaande zon.

Corina Sas

%d bloggers liken dit: