Schietbeproeving op het IJsselmeer

Mortieren (60-, 81- en 120mm) | Materieel | Defensie.nl

Schietbeproeving

Tussen 27 september en 9 oktober kan het zijn dat u knallen hoort vanaf het IJsselmeer. Defensie houdt namelijk schietbeproevingen vanaf het schietterrein Breezanddijk (Afsluitdijk) in het IJsselmeer. Er wordt geschoten met een brisantgranaten. Dit projectiel veroorzaakt bij de landing in het IJsselmeer een luide knal. De werkzaamheden vinden plaats tussen 08.00 uur en 16.00 uur. In het weekend wordt niet geschoten. 

Een militair staat op het punt om een 120mm rookgranaat af te vuren.
Een mortier wordt geladen

Een brisantgranaat heeft een stevige metalen wand en een hoog-explosieve lading die een drukgolf en scherfwerking veroorzaakt. Deze kan op 3 manieren worden ingesteld: explosie bij impact, explosie boven de grond en explosie in de grond. De granaat is bedoeld om de vijand uit te schakelen, vernietigen, onderdrukken of vertragen.

Foto’s Ministerie van Defensie

%d bloggers liken dit: