Energiebesparing? Dit kan je alvast doen!

Energiebesparing? Dit kan je alvast doen!
Energiebesparing? Dit kan je alvast doen!

Maak voor jezelf je energieverbruik inzichtelijk! Dat kan een abonnement te nemen op SlimmemeterPortal.nl. Op elke gewenst moment van de dag kan jij je energiegebruik inzien aan de hand van grafieken zowel voor gas- als elektriciteitsverbruik. Ook laat het de kosten zien die je kwijt bent. Dit kan alleen als jouw woning is uitgerust met een zogeheten slimme meter.

Gas is duur, dat komt vooral door de energiebelasting maar ook andere kosten die bovenop de gasrekening komen. De marktprijs van één kubieke meter gas schommelt zo rond de € 0,20. Wat betaal jij aan jouw energieleverancier? Je kunt de energiekosten vergelijken op energievergelijker.nl. De kosten worden ook bepaald door de contractsduur: hoe korter het contract, hoe relatief duurder de geleverde energie. Cadeaus die worden aangeboden lijken in veel gevallen een sigaar te zijn uit eigen doos, je moet het tarief maar een met en zonder cadeau berekenen om het verschil te kunnen zien.

Energiebesparing? Dit kan je alvast doen!

Met de komst van Wifi is ook op het gebied van energie veel te ‘regelen’ met gebruikmaking van je smartphone. Zo kun je de verwarming op verschillende manieren regelen:

Schematische regeling: als je strikte op gezette tijden je dag indeelt in huis of op je werk (eigen bedrijf) dan kun je aan de hand van een schema je verwarming beheren door de cv-verwarming op vastgestelde tijden aan of uit te zetten en tot op de minuut de temperatuur (per halve graad) in te stellen. Op die manier vergeet je niet meer de verwarming aan of uit te zetten.

Bij beheer door middel van geofencing bepaalt de locatie van je smartphone de temperatuur in de woning Via de app kun je instellen waar je woont waarna je met een cirkel het geofencing gebied kunt aangeven. Zodra je je binnen dit gebied begeeft, zal de thermostaat overschakelen naar het verwarmingsprogramma. Zo kun altijd in een warm huis thuiskomen zonder dat de verwarming onnodig aanstaat. Je kunt meerdere gebruikers toegang geven tot geofencing. Je moet wel één van de mogelijkheden kiezen, het is in combinatie met geofencing dus niet mogelijk om een klokprogramma met meerdere temperaturen te maken voor overdag wanneer je thuis bent. Met geofencing werk je met één temperatuur voor wanneer je thuis bent waarbij een nachtverlaging voor als je slaap wel tot de mogelijkheden behoort.

Belangrijk is wel dat een slimme thermostaat geschikt is voor jouw CV-installatie. Het beste is om de installateur hierover te benaderen of de fabrikant van de installatie.

Je kunt bij slimme thermostaten ook kiezen uit bedrade en draadloze thermostaten. Bij draadloze thermostaten moet je weer opletten of het bereik toereikend is, want waar bevindt jouw thermostaat ten opzichte van de module die de CV-installatie aanstuurt (dat is meestal in de directe nabijheid van de installatie zelf)? Maar ook: zijn er geen (elektrische) apparaten die de verbinding bij draadloze thermostaten kunnen beïnvloeden of verstoren? Ga dus niet over één nacht ijs en laat je terdege informeren. Een goed werkende thermostaat verdient zichzelf weer terug, in welk termijn is afhankelijk van de instellingen en jouw verbruik.

Meer weten over energie besparen? Kijk op Iedereen Doet Wat!

Energiebesparing? Dit kan je alvast doen!

Eén reactie

  1. Tonzon kussentjes onder de vloer hebben een merkbare invloed op het energiegebruik. Dat lijkt me in veel gevallen best slim.

    Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: