Extra aandacht voor kwetsbare inwoners vanwege coronavirus

Niet alleen voor de praktische zaken, ook tegen de sociale verveling

MEE & de Wering zet in Westfriesland alle zeilen bij om sociaal isolement, veroorzaakt door de stillegging van het openbare leven, te voorkomen. In Medemblik worden er onder andere belrondes opgezet. Ook worden er vrijwilligers ingezet om boodschappen te doen voor hen die dat niet zelf kunnen.

Nu het openbare leven vanwege het corona-virus grotendeels stil ligt, dreigen sommige mensen in een isolement te raken. Regiomanager van MEE & de Wering Daphne Gans: “Sommige inwoners hebben moeite om zich aan te passen op wat er nu om hen heen gebeurt. Bijvoorbeeld ouderen of mensen met autisme. Ook mantelzorgers merken de gevolgen van de crisis, omdat de dagbesteding van hun naasten is weggevallen. Ouderen en mensen met een geestelijke aandoening dreigen nu extra de dupe te worden. Zij raken overbelast, kunnen geen bezoek krijgen of de deur uit voor de noodzakelijke sociale contacten. Sommige mensen kunnen door zo’n situatie vereenzamen of verward raken. En dat kan vervelende gevolgen hebben, voor nu, maar ook voor de langere termijn. Anderen hebben nu gewoon extra praktische hulp nodig.”

Boodschappen halen

Gezamenlijk kijkt MEE&de Wering waar er welke hulp nodig is. Eigen professionals én extra vrijwilligers staan klaar om ervoor te zorgen dat iedereen zo normaal mogelijk verder kan. Vrijwilligers kunnen helpen met het halen van een boodschap, het bieden van een luisterend oor of het opzetten van belcirkels. Een telefoonteam zit klaar om met inwoners in gesprek te gaan, over de zorgen die men heeft en om samen op zoek te gaan naar oplossingen.

Sociale verveling

Gans legt uit: “Alle kwetsbare mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken, kunnen bij ons terecht. Trek aan de bel, er is veel dat we voor u kunnen doen.” Niet alleen voor de praktische zaken, ook tegen de sociale verveling ondersteunt MEE & de Wering mensen die thuis zitten: sinds vorige week geeft de stichting elke dag tips op Facebook (@meewering) en Twitter om de dag zinvol en gezond door te komen.

Solidariteit

De laatste dagen hebben zich veel mensen bij de stichting als vrijwilliger aangeboden. Daarmee is de regiomanager erg blij: “Het is fantastisch om te merken dat er zoveel mensen zijn die wat voor een ander willen doen. Zo’n vreemde situatie als deze roept ook heel veel solidariteit op. Wij kunnen de partijen samenbrengen, omdat wij de netwerken al hebben.”

Het telefoonteam van MEE & de Wering is iedere werkdag van 09.00 tot 17.00 uur bereikbaar via: 088 – 00 75 000.

%d bloggers liken dit: