Servan Ott Fotografie: Kemphanen en hun grote diversiteit aan kleuren

Kemphanen en hun grote diversiteit aan kleuren

Geen enkele vogel ziet er zo verschillende uit als individu als een Kemphaan. In hun mooiste broedkleed zijn de mannen zwaar in veren opgedoft en schitterende gekleurde vogels met ieder in een ander tenue. 

Van 16 tm 29 mei stond een reis naar Fins Lapland en Varanger Noorwegen op het programma en vol in het teken van de vogels, met als hoofddoelsoort de Kemphaan fotograferen in zijn mooiste broedkleed. Met in deze week nog een aantal beelden van de grote diversiteit van deze weidevogels die helaas sinds een jaar of tien (door met name het verlies van habitat) niet meer in Nederland broeden.

De meeste beelden gemaakt midden in de dunbewolkte dorpjes van Varanger, het gebied boven de Noordpoolcirkel waar veel Kemphanen broeden. En broeden en het grootbrengen van de jongen dat doen alleen de vrouwtjes, de mannen stoppen alle energie in hun verenkleed en in de strijd om de vrouwtjes, tussen mei en half juni. Na deze periode verliezen de hanen al snel hun mooiste veren en is het max twee maanden in het jaar dat ze op hun mooiste zijn. 

Beelden gemaakt op 800mm met de Canon 200-800mm op f/9 

Ook een keer mee op vogelfotografie pad met een vogelfotografie workshop of een natuurfotografie workshop? Op zaterdag 22 juni staat een vogelfotografie workshop op het bijzondere Gruttoland bij Wommels op de agenda https://www.servanottfotografie.nl/agenda/ en op zaterdag 13 juli een natuurfotografie workshop in de Oostvaardersplassen.  

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Ontdek meer van Andijk | APB | Andijker Nieuws Net

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder