Corina Sas Fotografie: Kunst in de polder

Kunst in de polder

Je ziet ze wel eens staan die mannen in de polder, stoer, heldhaftig en vastberaden. Meestal met  een soort van jachtgeweer in hun in hand, gericht op wat? Ze staan er een aantal weken en dan zie je ze ineens in een ander veld staan. Kom je dichterbij dan blijkt het helemaal niet zo stoer te zijn, maar zijn het kunstwerken die de vogels de stuipen op het lijf moeten jagen, tenminste…

Heb er een aantal voor jullie gefotografeerd: en stuk voor stuk bewaken ze waarvoor ze op de akkers zijn neergezet.  Gemaakt van oude ijzeren materialen, die op hun beurt weer aangekleed zijn met oude werkkleding en een hoofddeksel. Soms met iets op hun rug waar hun wapen aan vast zit. Of zwaaiend met een ijzeren pen, of al bijna schietend met een geweer en leunend met één voet ,op een ijzeren verhoging, om het evenwicht te behouden. Of ze zijn aan het werk: krom gebogen aan 1 kant, alsof er iets opgepakt of geplant moet worden. Of het lijken net onderzoekers in “astronautenpakken”, die de bodem onderzoeken. 

Kunstige werkstukken zijn het, gemaakt van kosteloos materiaal. Kunst is het, omdat het de fantasie prikkelt. En Kunst is het, omdat ze ook zomaar weer verdwijnen en ergens anders in de polder weer opduiken.

Het zijn kunstwerken in de polder, die we vogelverschrikkers noemen!

Foto (s) gemaakt 19 april 2018 en 19 juni 2024.


De Geschiedenis van de Vogelverschrikker


De vogelverschrikker heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren geleden. Hoewel de exacte datum van de uitvinding onzeker is, worden vogelverschrikkers al eeuwenlang gebruikt om gewassen te beschermen tegen vogels.

In het oude Egypte plaatsten boeren houten vogelverschrikkers strategisch in velden om kwartels af te weren. Op soortgelijke wijze sneden Griekse boeren vogelverschrikkers uit boomtakken om hun wijngaarden te beschermen.

De praktijk van het gebruik van vogelverschrikkers verspreidde zich naar Japan, waar de traditionele vogelverschrikker, genaamd “kakashi“, werd gemaakt van bamboe en gekleed in boerenkleding.

Tijdens de Middeleeuwen in Europa zijn vogelverschrikkers afgebeeld in kunstwerken en literatuur, wat wijst op hun wijdverbreide gebruik.

De eerste gedocumenteerde vogelverschrikker in de Verenigde Staten dateert uit 1592, toen deze werd gebruikt in de Jamestown-kolonie in Virginia. Inheemse Amerikaanse stammen pasten vergelijkbare methoden toe om hun gewassen te beschermen.

Vandaag de dag zijn vogelverschrikkers niet alleen functioneel, maar ook gevierd in festivals en worden ze beschouwd als symbolen van de agrarische traditie en vindingrijkheid.

De evolutie van de vogelverschrikker getuigt van menselijke creativiteit en het blijvende belang van het beschermen van gewassen tegen vogels.

Corina Sas

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Ontdek meer van Andijk | APB | Andijker Nieuws Net

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder