Corina Sas Fotografie: Voor dag en dauw

All Rights Reserved

Voor dag en dauw

Langzaam  komt de zon boven de mist op. In de mist is het koud, maar de zonnestralen verwarmen al snel de natte klei. Op het land staat bloemkool en is klaar om geoogst te worden. Het heeft geregend, dat zie je aan de plassen die in de sporen van de tractorbanden zijn ontstaan. Je ziet dat de tractor al meerdere keren  over dat stuk heeft gereden. Er wordt hard gewerkt!

All Rights Reserved

 Het oogsten noemen wij bloemkool snijden.  Ook al is het in de loop der jaren een wat mindere intensievere arbeid geworden, er blijft genoeg zwaar lichamelijk werk over.

Bij het snijden gebruikt men een groot scherp mes. Daarmee hak je als het ware de bloemkool van de stronk. Dat is uitkijken geblazen, want mocht de aandacht verslappen, in het ritme van het oogsten, is er een kans op een ongelukje. Vraag het maar eens aan de bloemkoolbouwer. 

Een fiets ligt in de wal. Die is vast van een landbouwwerker, een bloemkoolsnijder. Of van iemand die even een lekkere warme kop koffie of thee heeft gebracht?

Het lijkt nu een mooie dag te worden. Fijn voor de werkers op het land, want zij staan, bij elk weertype, voor dag en dauw op om te zorgen dat wij een mooie bloemkool op ons bord hebben.

foto’s gemaakt op 18 oktober 2022.

Corina Sas

Ontdek meer van Andijk | APB | Andijker Nieuws Net

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder