Het stoere stoomgemaal is voor even omgetoverd in een sprookjesachtig decor

Het stoomgemaal De Vier Noorder Koggen staat aan de Oosterdijk vlakbij het stadje Medemblik. Het eerste gedeelte kwam in 1869 gereed en na 1905 werd het stoomgemaal uitgebreid omdat de capaciteit te klein was om de lagergelegen delen in de polder droog te houden. Het stoomgemaal moest in 1869, 24 poldermolens vervangen die in molengangen het water trapsgewijs op de toenmalige Zuiderzee uitsloegen, 15 molens stonden toen op de Oosterdijk bij Medemblik!In het begin was het stoomgemaal een hulp voor de molens als oplossing voor windstille periodes. In 1925 werd er een hoge schoorsteen gebouwd voor een stoommachine die krachtige centrifugaalpompen moest aandrijven. De windmolens werden uiteindelijk overbodig, het gemaal had toen een capaciteit van 800.000 liter water per minuut. In 1975 is het stoomgemaal een rijksmonument geworden en werd er een nieuw gemaal gebouwd bij Onderdijk. Het is toen ook in gereedheid gebracht om als noodgemaal te kunnen dienen bij ernstig water overlast.  Op 29 juni 2013 werd het stoomgemaal na renovatie weer onder stoom gebracht en in werking gesteld.
Sinds 1985 is er het Nederlands Stoommuseum in gevestigd. Zij organiseren o.a. thema weekenden die uiteraard met stoom te maken hebben en geven rondleidingen.

Ter gelegenheid van de afsluiting van het stoomseizoen is het oude monumentale stoomgemaal, met behulp van gekleurde lampen, omgetoverd in de kleuren paars, rood en roze. Een prachtig gezicht: het stoere gemaal is voor even een sprookjesachtig decor. De verlichtte schoorsteen achter het gemaal “beweegt” met je mee als je op de dijk langs het gemaal loopt, de vlaggenmasten zijn een onderdeel van het gebouw geworden. Het stoomgemaal is veranderd in huisjes die aan een gracht staan. Het feeërieke decor kan zo gebruikt worden in een film, waarbij u het verhaal mag bedenken! Als het gemaal kon praten, heeft het u veel te vertellen.

Corina Sas

(Het museum is nu gesloten tot de kerstvakantie)

%d bloggers liken dit: