Politie onderzoekt brand molen Bovenkarspel

Politie onderzoekt brand molen Bovenkarspel
Molen de Ceres in betere tijden – Foto © Pbech

Politie onderzoekt brand molen Bovenkarspel

Bovenkarspel – Op dinsdagavond stond er aan de Broekerhavenweg een molen in brand. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand en is op zoek naar getuigen.

Rond 21.45 uur kreeg de politie een melding dat er een molen aan de Broekerhavenweg in brand stond. Toen de politie en brandweer ter plaatse kwamen stond de molen volledig in brand. Het gebied rond de molen was ruim afgezet en de brandweer heeft de brand geblust. De Forensische Opsporing doet onderzoek naar de oorzaak van de brand.

De politie zoekt getuigen. Heeft u iets gezien of informatie? Bel dan de politie op 0900-8844. Anoniem kan ook via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Molen de Ceres

De Ceres was een achtkante stellingmolen-korenmolen gelegen aan de Broekerhavenweg in Bovenkarspel.

De molen werd in 1849 gebouwd als opvolger van een standerdmolen. Het betrof de molen ‘De Oude Haas’ uit Zaandijk. De molen kreeg dan ook de naam ‘De Haas’, totdat landbouwcoöperatie ‘Ceres’ de molen in 1908 overnam en hij de huidige naam kreeg.

Tot aan 1968 heeft de molen nog regelmatig gemalen. Daarna draaide de molen wel, maar het veevoer kwam uit een fabriek. In 1986 kwam de molen in handen van Stichting De Westfriese Molens, maar de molen raakte steeds meer in verval. Dat lot trokken een aantal lokale molenliefhebbers zich aan die Stichting Vrienden van Molen Ceres oprichtten, en in 1992 eigenhandig de omvangrijke restauratie op zich namen. De molen werd gedemonteerd en kap en achtkant stond tijdenlang naast de onderbouw. Uiteindelijk was de Ceres vanaf 1998 weer maalvaardig en maalde hij tarwe en spelt. Het was ook een trouwlocatie voor de gemeente Stede Broec, waar Bovenkarspel toe behoort.

Foto © Pbech [CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)%5D

%d bloggers liken dit: