En dat dit… Maandag 21 januari SUPERBLOEDWOLFMAAN

Maandag 21 januari a.s. heb je weer de gelegenheid om een supermaan te bekijken! En om precies te zijn een superbloedwolfmaan Je moet dan wel een plek uitzoeken met vrij zicht naar het westen.

Een supermaan is een volle maan die groter en helderder opkomt dan gewoonlijk het geval is. De volle maan lijkt niet altijd even groot omdat de baan, die de maan om de aarde aflegt, ellipsvormig is en de maan zich daarom wisselend verderaf en dichterbij de aarde bevindt.

Vanwege die elliptische baan van de maan rond de aarde varieert de afstand van de aarde tot de maan doorgaans tussen ongeveer 357.000 km en 406.000 km (gemiddeld 384.450 km). De kortst mogelijke afstand bedraagt 356.400 km (da’s ruim 8 keer de omtrek van de aarde)

De voorstelling (verduistering) begint om 3.30 uur en rond 5.40 uur is de maan geheel verduisterd. Je moet dus wel vroeg uit de veren als je al niet vroeg opstaat om naar je werk of school te gaan. In beide gevallen is het wel raadzaam om je warmpjes te kleden want er wordt nachtvorst verwacht

Rood zonlicht, dat langs de aarde scheert en wordt afgebogen door de aardatmosfeer, valt nog wel op de maan, waardoor de maan een rode gloed krijgt. Daarom wordt deze maan ook wel ’bloedmaan’ genoemd. In de tijd dat men niet wist wat de oorzaak was van een vergrote maan en dat het een een rode gloed kreeg werden er allerlei rampen aan verbonden of werd het gezien als een voorbode van onheil en rampspoed!

En omdat het de eerste volle maan van het jaar wordt het ook de wolfmaan genoemd, kortom, de superbloedwolfmaan, drie fenomenen voor de prijs van één! Resumerend: een maansverduistering waarbij de maan rood kleurt, een supermaan en een ‘wolf moon’, de Engelse benaming voor de eerste volle maan van het jaar.

Op zich is dit nogal bijzonder want de eerstvolgende keer dat dit zich weer voordoet is op 31 januari 2037…

De totale verduistering duurt ruim een uur. Vanaf circa 6.45 uur begint direct zonlicht weer op de maan te schijnen en rond 8.50 uur is de voorstelling afgelopen!

  • Waar? Buiten
  • Wanneer? Maandag 21 januari
  • Aanvang: 03:30 uur
  • Toegang? Gratis toegang!
  • Parkeren: Gratis bij jou in de straat
  • Na afloop is er thee of koffie bij jou in de keuken; men kan ook kiezen voor een compleet ontbijt

    Foto Marcoaliaslama | Creative Commons

Foto supermoon Marcoaliaslama [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)%5D, from Wikimedia Commons