Sterrenkijkdagen bij de Volkssterrenwacht

Volkssterrenwacht Orion zet in het weekend van zaterdag 12 en zondag 13 maart 2022 zijn deuren open voor publiek; zowel jeugd als volwassenen, zijn van harte welkom tijdens deze 46-ste Landelijke Sterrenkijkdagen!!

Bezoekers kunnen zo op informele wijze kennis maken met de wereld van sterren en planeten en met de leuke hobby sterrenkunde. 

Orion is open op zaterdag 12 maart van 19 – 22 uur en zondag 13 maart van 14 – 17 uur.

Op de kijkavond op 12 maart kan publiek door deze giga grote telescopen in de koepelruimte naar het heelal gluren; bij helder weer is de maan met zijn kraters te zien! En er kan ook met eigen camera of mobiele telefoon via de telescoop door bezoekers een foto van de maan gemaakt worden: hoe leuk is dat?

Ook als het bewolkt weer is, is er bij Orion een alternatief programma.

Op het dakterras van Orion staan ook een aantal telescopen opgesteld, waar publiek bij helder weer doorheen kan kijken naar de maan, sterrenhopen zoals de Plejaden, sterrennevels (waaronder de Orionnevel) en er wordt uitleg gegeven over sterrenbeelden.

Op beide dagen worden er in het planetarium met een speciale planetariumbeamer een aantal prachtige presentaties gegeven over het heelal en de ruimtevaart en wordt er een overzicht gegeven van sterrenbeelden. Ook kan er ingezoomd worden op de maan, planeten en de actuele sterrenhemel.
In de expositieruimte is er van alles te zien en te beleven over sterrenkunde, ruimtevaart en geologie (waaronder een mooie collectie meteorieten, mineralen, fossielen en dino-onderdelen).
Ook leuke doe-dingen zijn er voor de jeugd te doen zoals natuurkundige proefjes onder begeleiding van medewerkers van Orion; er wordt uitleg gegeven over de breking van het licht, statische elektriciteit en magnetisme.

Er kan gekeken worden door microscopen naar de mineralen, die in de aardbodem gevonden zijn en een interactief reisje door het heelal maken via het grote touch screen behoort ook tot de mogelijkheden.
Op de zondagmiddag op 13 maart kan er dan bij helder weer vanaf het zuidelijk dakterras door een speciale telescoop voorzien van een zonnefilter naar de Zon en de zonnevlammen gekeken worden.

Vrijwilligers van Orion zijn aanwezig om uitleg en informatie te geven.

De toegang voor de sterrenwacht is gratis (een vrijwillige financiele bijdrage wordt uiteraard op prijs gesteld).

De locatie van volkssterrenwacht Orion is Veilingweg 21B in Bovenkarspel (op de 1e verdieping van het Streekbos Paviljoen, gelegen in het natuur/recreatiegebied Het Streekbos).

Voor info via email: info@volkssterrenwachtorion.nl of telefonisch  via 06-48850445 of www.volkssterrenwachtorion.nl

De landelijke sterrenkijkdagen worden gecoordineerd door de landelijke organisatie KNVWS ( de kon. Ned. Ver. Voor weer- en sterrenkunde).

Ook op meerde plaatsen in Nederland wordt de mogelijkheid geboden aan publiek om door een telescoop te komen sterrenkijken ( zie www.sterrenkijkdagen.nl ). Deze landelijke sterrenkijkdagen zijn het langstlopende sterrenkundige publieksevenement van ons land, waarbij alles draait het om het ontdekken en beleven van de sterrenhemel boven Nederland.

Sterrenkijken is al jaren populair, want de Landelijke Sterrenkijkdagen bestaan al 46 jaar. Kom sterrenkijken en luister mee naar verhalen over de actuele sterrenhemel, sterrenkundige onderwerpen, of kijk je mee door telescopen; er wordt graag verteld hoe bezoekers zelf aan de slag kan met sterrenkunde als hobby.

Advertentie
%d bloggers liken dit: