Westfriese bestelbieb vult 10.000e verrassingstas in coronatijd

Westfriese bestelbieb vult 10.000e verrassingstas in coronatijd
Westfriese bestelbieb vult 10.000e verrassingstas in coronatijd

Nietsvermoedend kwam mevrouw van Hees uit Berkhout haar verrassingstas ophalen bij de Bibliotheek De Goorn. Tas nummer 10.000. Op haar bestelformulier stond als wens: ‘Ik laat me verrassen.’ Dat deed de Stichting Westfriese Bibliotheken dan ook: ze werd ontvangen met een rode loper, slingers, een tas vol lokale lekkernijen en natuurlijk haar verrassingstas met boeken. Het was niet de eerste keer dat ze een tas bestelde. Ze is erg blij met de dienst die speciaal opgezet is vanwege de coronabeperkingen. 

Een jaar geleden hebben de Westfriese Bibliotheken de BestelBieb in mum van tijd opgetuigd als antwoord op de coronalockdown. “We wilden vooral mensen blij maken met een tasje vol afleiding tijdens de lockdown,’ vertelt Communicatie Coördinator Paula Orme. “In de eerste maand bezorgden we al de 1000e tas in Abbekerk. We vierden nummer 2500 in mei in Enkhuizen en in januari leverden we nummer 5000 af in Grootebroek.” De BestelBieb is voor de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen, Drechterland, Medemblik, Opmeer en Koggenland – het werkgebied van de Westfriese Bibliotheken.

Wie een tas bestelt, kan specifieke wensen aangeven: een genre, een schrijver, een kindertas die aansluit op het leesniveau, een tasje ‘lezen voor de lijst’, of een tas met grootletterboeken. Als het niet lukt om aan de wensen te voldoen, zit er een passend alternatief in de tas. Inmiddels laten veel mensen zich juist liever verrassen door de keuze van de bibliotheekmedewerker om nieuwe schrijvers te ontdekken.

De verrassingstas blijkt van veel grotere betekenis te zijn dan de Westfriese Bibliotheken vooraf hadden kunnen bedenken. “Vrijwilligers boden spontaan aan om te helpen met bezorgen: lekker naar buiten met een missie! En we spreken veel mensen aan de deur. Sommige inwoners hebben in geen dagen iemand gesproken. Daar nemen we extra de tijd voor.”

Inmiddels kun je ook zelf je gereserveerde boekentas afhalen bij de vestigingen. Maar de bezorgdienst blijft voorlopig bestaan omdat veel kwetsbare inwoners nog niet kunnen of durven komen vanwege corona. Voor de BestelBieb heb je een bibliotheekabonnement nodig. Wie nog niet lid is kan online of telefonisch lid worden en meteen gebruik maken van de collectie, diensten en online activiteiten. Voor jeugd tot 18 jaar is het abonnement gratis. 

Voor meer informatie, zie westfriesebibliotheken.nl

%d bloggers liken dit: