De koffie staat klaar om 10 uur!

advertentie

Even op de koffie bij andere dorpsgenoten en een praatje maken? De Huiskamer van Andijk biedt je op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag die gelegenheid van 10 tot 12 uur!

Een initiatief van

Op maandag 2 augustus startte de ‘Huiskamer van Andijk’ aan de Sportlaan 1A, vlakbij het winkelcentrum Beldershof. De eerste bezoekers kwamen op de geurende aroma van de koffie af en werden verwelkomd door de gastvrouwen Ria Bieshaar, Anke van den Doel en Elly Slagter. Voor deze gelegenheid (en die daarop volgen) werd de vlag uitgestoken aan de gevel van het gebouwtje dat ooit onderdak bood aan peuters.

Afbeelding @ CAPAND

Agenda Andijk en Omstreken | APB Andijker Nieuws Net


APB LOGO VOORBLAD MAIL DE REDACTIE

Hieronder vindt u de Agenda van Andijk en Omstreken.
Opgave kan via e-mail

Wat moet u in ieder geval opgeven?
Datum | Tijd aanvang | Tijd einde | Wat voor Evenement | Adres


Geef het juiste adres door dan brengt u eventuele
bezoekers niet op een dwaalspoor!

Provinciehuis Noord-Holland in paars licht vanwege #WereldGehandicaptenDag

Provinciehuis in paars licht

Paviljoen Welgelegen in Haarlem, het provinciehuis van Noord-Holland, wordt op 3 december voor 1 avond in de kleur paars uitgelicht.

Met deze kleur vraagt de provincie aandacht voor mensenrechten en gelijke kansen van mensen met een beperking. 3 december is de internationale dag voor mensen met een handicap. Deze dag is in het leven geroepen als aanmoediging om de discussie over mensenrechten en gelijke kansen voor mensen met een beperking op de agenda te houden. 

De Gemeentelijke Werkgroep Toegankelijkheid ‘Medemblik’ is blij met deze verkleuring van het provinciehuis, aldus een woordvoerder: “Het is belangrijk dat de discussie over mensenrechten en gelijke kansen voor mensen met een beperking op de agenda komt en blijft van zowel de provincie als de gemeenten in Noord-Holland. Tot op de dag van vandaag is dit nog marginaal, maar we hopen dat de positie van mensen met een beperking binnen de samenleving veel meer aandacht zal krijgen, zodanig dat we van een inclusieve gemeenschap kunnen spreken.”

Servan Ott Fotografie: Ransuil

Een bijzondere ontmoeting deze week met de Ransuil, een groepje roestend in een suikeresdoorn in IJsselstein. Typerende voor de herfstmaanden op enkele plekken waar de Ransuilen dan bij elkaar komen gedurende de dag, waar wetenschappers de precieze reden nog steeds niet van weten. Deze zat mooi laag en met 800mm een portret kunnen fotograferen. 

Foto: f/11, 1/160 sec., Iso 2500

Een keer deelnemen aan een natuurfotografie workshop of vogelfotografie workshop?

Een natuurfotografie workshop in de Oostvaardersplassen op zondag 18 december https://www.servanottfotografie.nl/agenda/ en op zaterdag 18 december een natuurfotografie workshop in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Hennepafval gedumpt aan de Reigerweg in Abbekerk

Foto Gemeente Medemblik

Zondagochtend 27 november werd via Fixi een dumping van hennepafval gemeld bij de dam aan de Reigerweg in Abbekerk. Heeft u iets gezien wat kan helpen om de daders op te sporen? Bel dan naar de politie via 0900-8844! Meld u liever anoniem? Bel via 0800-7000 of M. Meld Misdaad Anoniem 

Het afval is inmiddels door onze buitendienst opgeruimd.

Resultaten naleving van de leeftijdsgrens alcoholverkoop in Noord-Holland Noord bekend

De gemeenten en GGD in de regio Noord-Holland Noord werken nauw samen om het alcoholgebruik van jongeren te verminderen. In opdracht van de 16 gemeenten heeft een bureau kortgeleden onderzoek gedaan bij verschillende verkooppunten in de regio. Met dit onderzoek geven gemeenten richting voor hun beleid van de komende periode. In de regio’s Alkmaar, Westfriesland en de Kop van Noord-Holland krijgt 37,6% van de jongeren onder de 18 géén alcohol mee bij de verkooppunten. Landelijk ligt het gemiddelde op 39,4% (2022). Op 23 november zijn de resultaten gepresenteerd aan bestuurders en beleidsambtenaren uit de drie regio’s.

Lees verder

Voel je senang op de Kerstpulan

VOEL JE SENANG OP DE KERSTPULAN

In het koloniale tijdperk was het uitdrukkelijk verboden om Pencak te beoefenen om dit te omzeilen bedacht men een andere naam hier voor Kembangan. Pencak Silat zag er dan uit als een Nationale Dans.

Een Kumpulan in Kerstsfeer: 

Op zaterdag 17 december 2022 organiseert de Stichting Acara VitaNova weer een Kumpulan (Indische middag) in de Oosterkerk in Hoorn. Aanvang 17.00 uur, eind rond 21.00 uur.

Lees verder

Zwembad De Zeehoek moet sluiten

Zwembad De Zeehoek – foto Google Streetview

Zwembad De Zeehoek moet sluiten

Er zijn niet genoeg financiële middelen zijn om het zwembad op een veilige manier open te houden. Dat heeft het bestuur van het zwembad De Zeehoek in Wervershoof en het gemeentebestuur van Medemblik samen vastgesteld. Onduidelijk is nog wanneer het zwembad definitief de deuren gaat sluiten. ‘‘Dit is geen leuk besluit om te nemen, vanwege de gevolgen voor het personeel en de mensen die met veel plezier gebruik maken van het zwembad. In de gemeenteraad was al unaniem uitgesproken dat renovatie geen optie is. In het coalitieakkoord staat opgenomen dat het terrein van De Zeehoek ontwikkeld zal worden tot woningbouwlocatie. Kortgeleden kregen we te horen dat de middelen bij het zwembad snel aan het opraken zijn.

Lees verder

Corina Sas Fotografie: Geen hand voor de ogen kunnen zien

Geen hand voor de ogen kunnen zien

Je bedenkt het wel om met mistig weer naar buiten te gaan: het kan  koud zijn tot op je botten. Maar voor fotografie kan het zeker mooie plaatjes opleveren.

Op deze foto’s is het  dichte mist. De foto met de bomen is gemaakt in de polder. Het fietspad slingert zich een weg door de mist. In de verte zie je nog een hek in het land staan. De bomen tekenen zwart af tegen de grijze omgeving.

De andere foto is van een steigertje wat staat in een soort van haventje achter de dijk. Daar kun je vanaf springen of zelfs misschien vanaf duiken, zo het IJsselmeer in. Bij het zien van deze foto zal je dit wel laten. Je krijgt het al koud, bij die gedachte. Toch zal menigeen in de zomer hier op deze plek gezellige mooie dagen beleven. Nu ligt het er verlaten bij.

We moeten nog even wachten tot we lange zomerse dagen hebben om daar aan het het IJsselmeer heerlijk te kunnen vertoeven, of  tot we in de polder mooie fietstochten kunnen maken met mooie uitzichten. Bij het maken van deze foto’s kon je bij wijze van spreken “geen hand voor de ogen zien” van de mist. Snel naar huis, want het is koud!

Foto’s gemaakt 15 januari 2022

Corina Sas

Ellen Nauta nieuwe voorzitter van de P10

Ellen Nauta nieuwe voorzitter van de P10

WAGENINGEN | De leden van de P10 – het netwerk van 30 plattelandsgemeenten, waaronder Medemblik – ontmoeten elkaar vandaag op de Wageningen Universiteit voor de jaarlijkse Wintersessie. Op deze inspirerende plek koos het Algemeen Bestuur haar nieuwe voorzitter: Ellen Nauta, burgemeester van Hof van Twente. Nauta neemt het stokje over van Harry Scholten, die waarnemend voorzitter is sinds het vertrek van burgemeester Ellen van Selm. 

Ellen Nauta is sinds 2013 burgemeester van Hof van Twente. Als lid van het Europees Comité van de Regio’s en de VNG commissie Europa en Internationaal maakt Ellen zich hard om de stem van het platteland te laten horen in Europa. Nauta heeft een groot netwerk in Den Haag en Brussel die zij wil inzetten voor de belangen van de P10. Gecombineerd met haar verbindende en samenwerkingsgerichte stijl van werken luidt zij de volgende periode van de P10 in: “Dit is een gedroomde klus voor mij. We gaan samen nog sterker inzetten op de kracht van het platteland. Stad en platteland hebben elkaar hard nodig voor de grote transities op het gebied van klimaat, duurzaamheid en landbouw. Niet vanuit de tegenstelling, maar vanuit de complementariteit is de P10 een onderdeel van de oplossing.”

Lees verder

Vanavond gemeenteraadsvergadering

Vanavond van 19:30 tot 21:45 uur vindt in het gemeentehuis in Wognum de een na de laatste gemeenteraadsvergadering plaats van dit jaar. De vergadering wordt voorgezeten door waarnemendburgemeester D. Straat.

De vergadering is openbaar maar kan ook via internet worden gevolgd.

Een van de onderwerpen zijn de nieuwe Belastingverordeningen 2023

Je kunt hier de Agenda lezen van de vergadering

Servan Ott Fotografie: Fraaie Pijlstaart

Tegen de wintertijd aan komen er meer en meer pijlstaarten naar ons land en vooral in de kuststreken. De hele fraaie Pijlstaart woerd poetste zich op niet verre afstand vanaf de kant bij het Lauwersmeer. Met zijn chocolade bruine kop, witte nekstreep en lange sierlijke lijf is het (persoonlijk) 1 van de mooiste eendensoorten.?

 • Foto Pijlstaart woerd: f/11, 1/640 sec., Iso 2500

Een keer deelnemen aan een natuurfotografie workshop of vogelfotografie workshop?

Een natuurfotografie workshop in de Oostvaardersplassen op zondag 18 december 

Uitnodiging voor de kerstmiddag in De Post

Foto ter illustratie

Uitnodiging voor de kerstmiddag in De Post

Op zondagmiddag 18 december 2022 is het weer zover. Wij houden onze traditionele kerstmiddag in de Post, Tripkouw 28, 1679 GJ Midwoud, 0229 202522. Het middagprogramma wordt verzorgd door Dorinde Smit. 

Zij brengt ons een kerstprogramma met muziek, voordracht en verhalen over de geschiedenis van het kerstfeest. Kortom, zij benadert het kerstfeest vanuit diverse hoeken en dat alles maakt dat er een sfeervol, afwisselend en interessant programma is.

Lees verder

Vlooienmarkt Wervershoof

Op zondag 27 november a.s. is de vlooienmarkt in Wervershoof. In sportcentrum De Dars aan de Europasingel staan die dag weer vele kramen boordevol gebruikte goederen te wachten op koopjesjagers, verzamelaars en tierlantijntjesliefhebbers. Naast huisraad, kleding en meubeltjes worden zaken als speelgoed, media en antiek en vaak voor schappelijke prijzen aangeboden. 

De markt is open van 9.30 tot 16.00 uur en de entreeprijs bedraagt 3,00 per persoon. ( Kinderen t/m 11 jaar en onder begeleiding hebben gratis toegang tot de markt ).

Voor meer informatie of reserveringen kunt u bellen naar: organisatieburo MIKKI, 0229-24 47 39 of 24 46 49. Of kijk op internet: http://www.mikki.nl.

Besluiten Provinciale Staten Noord-Holland 21 november 2022

Besluiten Provinciale Staten Noord-Holland 21 november 2022

Provinciale Staten stemden in met het Programma Natuurnetwerk 2023 en het Natuurbeheerplan 2023 en wijzigden per amendement de Regionale Veenweide Strategie 1.0 in de Regionale Veenweide Verkenning en namen deze ter kennisgeving aan.

Provinciale Staten (PS) vergaderden 21 november over verschillende natuuronderwerpen. De vergadering was een vervolg van de Statenvergadering van 14 november.

Regionale Veenweide Strategie

In opdracht van het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit stelde de provincie een Regionale Veenweide Strategie op. Hierin staat de strategie voor het verminderen van broeikasgasemissies (CO2) uit veenbodems en het daaraan gekoppelde afremmen van bodemdaling in het landelijk gebied van de provincie. De kaders uit het landelijke Klimaatakkoord zijn leidend in de aanpak. 

Lees verder

‘1000 en 1 Dijkgraven’ te zien bij Hoogheemraadschap

‘1000 en 1 Dijkgraven’ te zien bij Hoogheemraadschap

Over oude dijkgraven en hun bijzondere verhalen

De tentoonstelling’1000 en 1 Dijkgraven’ zet vele dijkgraven uit Hollands Noorderkwartier in de spotlights aan de hand van kunstwerken en voorwerpen zoals fraaie portretten en fijn gegraveerde glazen. Of het net gerestaureerde zitkussen uit 1789 dat nu voor het eerst te zien is voor publiek. Het oudste waterschap ontstond in de 13de eeuw. En bij een waterschap hoorde (en hoort!) een dijkgraaf als voorzitter van het bestuur. Alle objecten houden verband met de talloze dijkgraven die in het Noorderkwartier in functie zijn geweest. De tentoonstelling is vanaf nu te zien in het centrale kantoor in Heerhugowaard. Toegang is gratis.

Lees verder

Kijkavond en vernieuwde tentoonstelling bij Volkssterrenwacht Orion op zaterdag 26 en zondag 27 november

Kijkavond en vernieuwde tentoonstelling  bij Volkssterrenwacht Orion op zaterdag 26 en zondag 27 november

Ga mee op reis door het heelal!

Vanuit de koepelruimte/observatorium kan publiek met de grote telescopen de sterrenhemel bespieden Er kan o.a. gekeken worden naar de planeten Saturnus met zijn ringen en Jupiter met zijn wolkenbanden en Galileïsche manen. Ook op het zuidelijk dakterras van Orion staan een aantal telescopen opgesteld, waarmee publiek naar de sterrenhemel kan gluren naar nevels en sterrenhopen en wordt er uitleg gegeven over sterren.

Lees verder

Corina Sas Fotografie: Spiegeling: wat is realiteit?

Spiegeling: wat is realiteit?

Heb zo m’n vaste padje om boodschappen te gaan doen. Dat is via de polder en rij dan met de auto langs een sloot die uitmondt in een soort vijver. Gelukkig is het wel verbonden met de andere sloten door middel van duikers anders zou het water daar veel te hoog komen te staan. Helaas is de brug, aan de doorgaande weg, in de jaren 70 verdwenen. Het was die dag bewolkt en windstil en toen ik erlangs reed zag ik in dat water een heldere spiegeling van de het oude bouwers huisje en de bomen die er staan. Snel naar huis om de camera te pakken, dat kon nog wel eens leuk worden.

Lees verder

WerkSaam Westfriesland is Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2022

Overheids Awards | Dinsdag 22 november 2022 | Photo’s by: Jeancarlo Nunes dos Anjos

WerkSaam Westfriesland is Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2022

WerkSaam Westfriesland is gisteravond uitgeroepen tot Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2022. De uitreiking vond plaats in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag. WerkSaam Westfriesland ontving deze prijs met grote blijdschap en trots.

De jury over WerkSaam Westfriesland

De jury onder leiding van Jan van Zanen (Burgemeester Den Haag) heeft WerkSaam Westfriesland als winnaar gekozen omdat het een creatieve, vernieuwende en transparante organisatie is. WerkSaam streeft naar waardevol werk voor de diversiteit aan cliënten.  De vanzelfsprekendheid waarmee de focus ligt op werkgelegenheid, ondanks dat WerkSaam zich ook bezighoudt met uitkeringen, is heel bijzonder. Er is een sterke combinatie van het verzorgen van de uitkeringen en het begeleiden van cliënten naar werk. Zo is bijvoorbeeld de tozo-regeling uitgevoerd.

Lees verder

Christie’s nieuwe album ‘Onze Verhalen’: ieder mens heeft een verhaal

Christie’s nieuwe album ‘Onze Verhalen’: ieder mens heeft een verhaal

Het album ‘Onze Verhalen’ van zangeres en songwriter Christie komt uit op 1 december.Voor haar nieuwe project ‘Onze Verhalen’ ontmoette de zangeres de afgelopen jaren diverse mensen en schreef ze een lied naar aanleiding van hun verhaal.‘In de eerste lockdown van 2020 kwam ik net als iedereen thuis te zitten.’ vertelt Christie. ‘De contacten die we hadden, werden steeds minder. Ik wilde oog blijven houden voor de mensen om me heen en op een andere manier leren kijken naar de ander. Verder dan een eerste indruk, verder dan de buitenkant. Een ander mens in de ogen te kijken en te beseffen dat ieder mens een verhaal heeft. Dit leverde heel uiteenlopende verhalen op.

Lees verder

Dit zijn Medembliks meest duurzame ondernemers – Gemeente reikt twee prijzen uit

V.l.n.r. de winnaars, Sjors Wagenaar en Bas Karsten geflankeerd door wethouder Harry Nederpelt van de gemeente Medemblik

Dit zijn Medembliks meest duurzame ondernemers
Gemeente reikt twee prijzen uit

Op achttien november – de dag van de ondernemer – reikte de gemeente Medemblik twee duurzaamheidsprijzen uit. Tijdens de ondernemersborrel van de Ondernemers Federatie Medemblik in MED Trattoria stonden twee prijswinnende ondernemers het podium. In de categorie ‘Meest Duurzame Ondernemer’ ging de prijs naar Rainbow Colors uit Andijk. Op het gebied van ‘meest duurzame innovatie’ ging de prijs naar Wagenaar Refrigerations uit Zwaagdijk-Oost. Beide winnaars kregen hun prijs overhandigd uit handen van wethouder Harry Nederpelt.

Lees verder

Servan Ott Fotografie: Watersnippen bij de Nek en interview Natuurfotografie.nl

Veel water deze weken: een groep Watersnippen landt tijdens de regen op het ondiepe stuk bij de Nek in Schellinkhout, een prachtig gezicht bijna wegvallend in hun omgeving en groepsgewijs foeragerend. De foto gemaakt vanuit de auto op 800 mm f/11

Een interview met mij wat is geplaatst op Natuurfotografie.nl 

Oproep Dorpsraad Andijk: Bekijk het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan en laat ons weten wat jij ervan vindt!


Voorblad van het Gemeentelijke Verkeers- en Vervoersplan

Vaststellen Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP)

Het huidige verkeerbeleidsplan is verouderd en tevens zijn er lokale, regionale en landelijke ontwikkelingen die aanleiding geven het beleid te herzien. De gemeenteraad wordt door het college van B&W voorgesteld het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan 2022 vast te stellen.

Oproep inwoners

De Dorpsraad Andijk roept de inwoners van Andijk het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan te lezen en te beoordelen of de de plannen die het college voorstelt overeenkomen met jouw ideeën, bijvoorbeeld ten aanzien van de verkeersveiligheid, de snelheid en andere aspecten, maar ook voor wat het openbaar vervoer aangaat. “Laat het ons weten wat jij ervan vindt”, zegt Gerrit van Keulen van de Dorpsraad Andijk, “wij willen als dorpsraad de meningen van de inwoners verzamelen en onder de aandacht brengen van de gemeenteraad! We hebben nu al een aantal zaken gezien die niet voldoen aan datgene wat wij in de afgelopen jaren hebben ingebracht bij de gemeente op dit terrein. Daarom ons oproep aan de inwoners! Samen maken we er werk van!”

O.a de knelpunten zijn in kaart gebracht in onze gemeente

Reageer!

Je kunt je reactie kwijt door een mail te sturen naar dorpsraadandijk@gmail.com, zet in het onderwerp GVVP en zet in je mail ook jouw adres en GSM-nummer om eventueel contact met jou op te nemen!”

Doe dit wel vóór 1 december a.s., want op 8 december vindt de raadscommissie plaats en wordthet plan behandeld en zullen we tijdens deze vergadering mede namens degenen die hebben gereageerd in spreken”, aldus de voorzitter van de dorpsraad.

Je kunt hier het Gemeentelijke Verkeers- en Vervoersplan downloaden en inkijken. Lukt het jou niet dan kunnen we je een exemplaar per mail toesturen, stuur dan een mail naar ons met in het onderwerp: “GVVP”en zet in de mail dat je het wilt toegestuurd krijgen (alleen digitaal).

Uiteraard kun je zelf ook inspreken tijdens de commissievergadering die het plan behandeld als je dat wenst. Kijk voor meer informatie over “inspreken” de website van de gemeente Medemblik voor meer informatie hierover.

Corina Sas Fotografie: Foto’s intocht Sint Nicolaas in Andijk – Laatste Deel

ANDIJK | Het vierde en tevens laatste deel van de serie foto’s die Corina Sas maakte van de in- en optocht van Sint Nicolaas en zijn Pieten in Andijk.

Nou. nou, deze Piet heeft zich achter ’t petje verscholen…
Grote auto’s kunnen meer cadeau’s meenemen…

Hieronder nog meer foto’s!

Lees verder

Kom 26 november naar de Vrijwilligersmarkt Medemblik!

Op zaterdag 26 november van 10.00 – 13.00 uur is de Vrijwilligersmarkt Medemblik in De Schoof in Wervershoof. Wilt u vrijwilligerswerk doen, maar weet u nog niet wat en waar? Laat u inspireren. Maar liefst 30 verschillende maatschappelijke organisaties zijn aangesloten. Organisaties in de gemeente zoals: Inloophuis Medemblik, Omring, ZorgBoergondisch, Museumstoomtram Hoorn – Medemblik, Bonifaciuskerk, Team Sportservice West-Friesland en Wings of Change. Volop diversiteit dus op de Vrijwilligersmarkt! De Vrijwilligersmarkt Medemblik wordt georganiseerd door Vrijwilligerspunt Westfriesland in opdracht van de gemeente Medemblik. De toegang is gratis.  

Vrijwilligerspunt helpt 

Kom langs de marktkraam van Vrijwilligerspunt Westfriesland. We hebben een vacaturebank met ruim 300 openstaande vrijwilligersvacatures in West-Friesland. Vrijwilligerspunt kan op basis van uw wensen en mogelijkheden vrijwilligerswerk bieden dat u plezier geeft én bij u past!  

Doe es gewoon vrijwillig en kom naar de Vrijwilligersmarkt! 

 • Wanneer: zaterdag 26 november, 10.00 – 13.00 uur  
 • Waar: Sociaal Cultureel Centrum De Schoof, Kerkelaantje 1, Wervershoof 
 • Parkeren en toegang gratis. 

Bron/foto Gemeente Medemblik

Corina Sas Fotografie: Foto’s intocht Sint Nicolaas in Andijk – Deel III

ANDIJK | Het derde deel van de serie foto’s die Corina Sas maakte van de in- en optocht van Sint Nicolaas en zijn Pieten in Andijk. Morgen is het laatste deel te zien.

Een Fietspiet op een tandem, dat zie je niet vaak! Met daarachter een ‘kanariegele’ auto
Huh, Sint neemt zijn boot mee in de optocht! Dat is handig wanneer het regent!

Hieronder meer foto’s!

Lees verder

Raadscommissievergadering

Op donderdag 17 november van 19:00 – 22:05 uur komen de raadscommissieleden weer bijeen voor een raadscommissievergadering. Deze wordt voorgezeten door de heer J. Stam (VVD).

De vergadering is openbaar en kan desgewenst bijgewoond worden maar ook gevolgd worden op Internet. In het laatste geval moet ui zelf voor de koffie zorgen.

Bekijk hier de Agenda van de vergadering.

Een van de onderwerpen zijn de nieuwe Belastingverordeningen 2023

Rommelmarkt Hoorn 20 november

Zondag 20 november is er een vlooienmarkt in sportcentrum Vredehof aan de Vredehofstraat 5 te Hoorn.  Er staan die dag vele leuke kramen met een diversiteit aan leuke goederen. De vlooienmarkt is open van 09.30 tot 16.00 uur en de toegang bedraagt €3,00 p.p (kinderen tot en met 11 jaar en onder begeleiding hebben vrij entree). Voor meer informatie of reserveringen kunt u bellen naar: organisatieburo MIKKI, 0229-24 47 39 of 24 46 49. Of kijk op internet: www.mikki.nl

Rijbewijskeuringen senioren Wervershoof, Andijk en omgeving

GOEDKOPE RIJBEWIJSKEURING SENIOREN IN WERVERSHOOF

WERVERSHOOF – Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor terecht bij Goedkope Keuringen op zaterdag 26 november, 7 januari en vervolgens eens per maand in De Schoof, Kerkelaantje 1. Voor informatie en een afspraak belt u naar het landelijke afsprakenbureau: 085 – 48 83 616. Zelf een datum reserveren kan via de website: www.goedkopekeuringen.nl. De artsen waar wij mee samenwerken zijn aangesloten bij het ZorgDomein.

Lees verder

Lezing Nijverheid op Windkracht en Stoomenergie 

Lezing Nijverheid op Windkracht en Stoomenergie 

Medemblik- Zondag 27 november houdt Herman Kaptein, auteur van het boek ‘Nijverheid op Windkracht. Energietransities in Nederland van 1500 tot 1900’, een lezing bij het Stoommachinemuseum aan de Oosterdijk over vroege windenergie en de overgang in de 19e eeuw naar stoomenergie.

Omstreeks 1600 begon in Nederland de zegetocht van een nieuwe windmolenindustrie die nergens ter wereld haar gelijke had. Met wind als energiebron en op mechanische wijze werd onder andere hout gezaagd, olie geslagen, papier gemaakt, hennep gebeukt en gerst en rijst gepeld. Hiermee werd een essentiële bijdrage geleverd aan de uitzonderlijke welvaartsgroei in de Republiek. De Zaanstreek trok al in een vroeg stadium de hoofdrol naar zich toe, maar er waren meerdere regio’s waar de windmolenindustrie het economische leven voor een groot deel bepaalde.

Lees verder

Corina Sas Fotografie: Foto’s intocht Sint Nicolaas in Andijk – Deel II

ANDIJK | Het tweede deel van de serie foto’s die Corina Sas maakte van de in- en optocht van Sint Nicolaas en zijn Pieten in Andijk

De stoet zet zich in beweging en wordt steeds langer, en …
…langer…

Hieronder nog meer foto’s!

Lees verder

Corina Sas Fotografie: Foto’s intocht Sint Nicolaas in Andijk – Deel I

Intocht Sint Nicolaas en zijn Pieten

ANDIJK | Corina Sas maakte deze serie van foto’s van de intocht van Sint Nicolaas en zijn Pieten in Andijk op zaterdag 12 november. Corina volgde de stoet van Sint en Pieten met de verlichte voertuigen op de voet en fotografeerde de kleine en de grote kinderen die langs de route stonden hen hartelijk welkom heetten in het dorp. Vandaag Deel I, morgen en de dagen daaropvolgend publiceren wij telkens een reeks foto’s…

De Goedheiligman zette zaterdag 12 november voet op Andijker bodem en was verheugd weer terug te zijn in het meest uitgestrekte West-Friese IJsselmeerdorp dat wereldwijd bekend staat! “De kinderen mogen weer hun schoen zetten bij de kachel of verwarming! We zijn erg benieuwd naar de mooie tekeningen, en luisteren graag naar de liedjes die de kinderen zingen wat wij dan weer horen als we over de daken rijden, we hebben geen oordoppies nodig! Prachtig!”, lachte de als vanouds goedgemutste Sint.
De Fietspieten met hun verlichte fietsen aan het begin van de optocht! Een mooie optocht met heel veel lichtjes en sinterklaasmuziek van de enige echte Pietenband!

Kijk hieronder verder!

Lees verder

Vermiste Danny weer terecht

De politie vroeg gisteren uit te kijken naar Danny uit Andijk omdat hij als vermist was opgegeven. Inmiddels is de man in goede gezondheid aangetroffen aldus de politie en overgedragen aan goede zorgkader. De politie bedankt iedereen die heeft meegezocht.

Lees verder

Enkhuizen betovert in de gezellige feestmaanden

Enkhuizen betovert in de gezellige feestmaanden

Winters aanblik met sneeuwval van het Nederlandse stadscentrum van Enkhuizen met kerk, toren en winkels in Nederland – Foto aangeleverd door Edith Hartog

Veel gezelligheid, lichtjes, kerstdecoraties, sfeervolle evenementen, extra winkelmomenten en prachtig aangeklede etalages, dat belooft de Enkhuizer binnenstad haar bezoekers in de maanden november en december.

Voor het meest recente overzicht van alle evenementen in de maanden november en december en alle details verwijzen wij u graag naar de website www.betoverendenkhuizen.nl

Betoverende evenementen:

 • 20, 26 en 27 november          Pietendorp in het Zuiderzeemuseum
 • 26 en 27 november                Sint Nicolaas wandeltocht
 • Zaterdag 3 december             Pieteninvasie
 • Zaterdag 10 december           Winterfair
 • Zondag 11 december             Ugly Xmas Sweater Run
 • Zaterdag 17 december           Enkhuizen bij Kaarslicht
 • Zaterdag 18 december           Kerstkoopzondag
 • 17 en 18 december                Sprookjeswinterland
 • Zaterdag 24 december           Kerstbal bij Herberg De Compagnie
 • 24 dec. t.m. 8 januari             Sprookjeswinterland
 • v.a. 26 december                   Zuiderzeelicht in het Zuiderzeemuseum

De Enkhuizer binnenstadsondernemers komen je graag tegemoet met extra winkelopenstellingen in deze feestelijke periode. Onderstaand tref je een opgaaf van de openingstijden buiten de reguliere winkelopeningstijden.

Extra winkelmomenten:

 • Donderdag 1 december         extra koopavond
 • Vrijdag 2 december                koopavond
 • Zondag 4 december               koopzondag
 • Vrijdag 9 december                koopavond
 • Zondag 11 december             extra koopzondag
 • Vrijdag 16 december              koopavond
 • Zondag 18 december             extra koopzondag met entertainment
 • Donderdag 22 december       extra koopavond
 • Vrijdag 23 december              koopavond

Lees hieronder verder.

Lees verder

BREKEND | VIDEO | SINT NICOLAAS IN ANDIJK GEARRIVEERD

Sinterklaas is aangekomen in Andijk! Het is weer zover, we naderen de feestmaand december en dan is het te doen gebruikelijk dat hij Andijk bezoekt, met veel Pieten, muziek, motoren en andere verlichte voertuigen! Filmpje © CAPAND

Hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp)

Hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp)

ANDIJK | In samenwerking met de wijkagent, F. Schraal, besteedt de Dorpsraad Andijk in de komende weken aandacht aan internetfraude. Spijtig genoeg zijn een aantal Andijkers het slachtoffer geworden van dit soort misdrijven 

Bij hulpvraagfraude doet een oplichter zich voor als een bekende via bijvoorbeeld WhatsApp. Bijvoorbeeld als je (klein)zoon of (klein)dochter, maar regelmatig ook als vriend of vriendin. Er wordt gevraagd om hem of haar snel te helpen door geld over te maken of te klikken op een betaalverzoek.

Vaak staat in het eerste bericht dat de ‘bekende’ een nieuw mobiel nummer heeft. Ook vragen criminelen soms zelfs om geld via het WhatsApp-account van degene die je kent. Doordat in het bericht staat dat er grote nood is en het geld direct nodig is, zijn veel mensen geneigd om het geld aan ‘deze bekende’ toch maar snel over te maken. Vertrouw zo’n bericht daarom niet zomaar.

Lees verder

Servan Ott Fotografie: De Spreeuw op zijn mooist

Het gespikkelde en gekleurde tenue van de Spreeuw kwam bij Moddergat aan de Friese kust in het weekend extra mooi in beeld. Met een prachtige zonsopkomst en het eerste licht pal op het verenkleed deed de spreeuw extra fraai uitkomen. Al zittend op het pad, met de camera vlak boven de grond en gefotografeerd met de lifeview aan om met een zo’n laag mogelijk perspectief in het dier ‘te kruipen’. Spreeuwen zijn relatief tam en in hun foerageer/voedselzoek- route lopen ze meestal gezamenlijk één kant op. Ze struinen bij het kiezen van de goede kant dan letterlijk richting de lens. Goed richten op de ogen en heel veel foto’s maken, waardoor beelden van beweging, actie, zoals het loopje van de spreeuw wordt gevangen in de series van foto’s.   

Foto Spreeuw- de spikkelborst vooruit: f/11, 1/1000 sec., Iso 2000

Foto Spreeuw in de loop: f/11, 1/2000 sec., Iso 2000

Een keer deelnemen aan een natuurfotografie workshop of vogelfotografie workshop? Kijk eens op 

https://www.servanottfotografie.nl/agenda/ voor veel verschillende workshops in veel verschillende natuurgebieden en vogelplekken.

%d bloggers liken dit: