Herdenking Vliegramp Waddenzee zaterdag 25 september

Gedenkteken, in de tuin van het Provinciehuis van de provincie Noord-Holland, aan de Vliegramp Waddenzee.li

In de binnentuin van het Provinciehuis Paviljoen Welgelegen worden zaterdag 25 september de slachtoffers herdacht van de vliegramp in de Waddenzee. Het is dan precies 25 jaar geleden dat een vliegtuig van het type DC-3 neerstortte in de Waddenzee. Daarbij kwamen alle 32 inzittenden om het leven.

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst worden de namen van de slachtoffers voorgelezen. De commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, zal spreken namens het provinciebestuur, mevrouw Zwager-Schriemer namens de nabestaanden. Daarna worden namens de nabestaanden, bestuur, organisatie en personeelsvereniging van de provincie Noord-Holland, de Dutch Dakota Association (DDA) en Ballast-Nedam kransen en bloemen gelegd bij het gedenkteken ‘Wij noemen hen bij hun naam’. Het blaaskwintet Fair Winds van de Marinierskapel verzorgt de muziek. Zaterdag hangt op alle gebouwen van de provincie Noord-Holland de vlag halfstok.

Besloten bijeenkomst online te volgen

De herdenking is alleen toegankelijk voor genodigden. Belangstellenden kunnen de bijeenkomst zaterdag vanaf 13.30 uur rechtstreeks volgen via de livestream Herdenking vliegramp Waddenzee en via NH Nieuws.

Vliegramp Waddenzee

Op woensdag 25 september 1996 stortte een vliegtuig van het type Douglas DC-3 met de registratie PH-DDA van de Dutch Dakota Association neer in de Waddenzee. Tijdens de vlucht van Vliegveld Texel naar Schiphol viel boven de Waddenzee de linker motor uit. Rond 16.45 uur stortte het toestel neer op de zandplaat Lutjeswaard ten noorden van Den Oever, op 18 kilometer van Den Helder. Alle inzittenden kwamen om het leven: 23 medewerkers van de provincie Noord-Holland, 6 bemanningsleden van de DDA en 3 medewerkers van bouwbedrijf Ballast Nedam.

Gedenkteken

De vliegramp van 25 september 1996 leeft voort in de herinnering van velen. In de binnentuin van het Provinciehuis aan de Dreef werd een jaar na de onfortuinlijke vlucht, in aanwezigheid van ruim 500 nabestaanden, familieleden, genodigden, collega’s en belangstellenden, een gedenkteken onthuld. Het verbeeldt het water en de lucht van de Waddenzee met erboven het hemelgewelf, een glasplaat waarin de namen van alle omgekomenen gegraveerd staan. Het is bij dat monument dat zaterdag kransen zullen worden gelegd.     

Foto Provincie Noord-Holland

%d bloggers liken dit: