Willem Wolffprijs 2021 voor het Nederlands Stoommachinemuseum

De jury is enthousiast over het projectvoorstel van het Nederlands Stoommachinemuseum om kennis voor toekomstige generaties te behouden. Dit is belangrijk. Het museum laat bezoekers immers niet alleen kennismaken met een unieke collectie werkend industrieel erfgoed uit het stoomtijdperk, het vertelt ook het bredere verhaal van de industriële revolutie. Om de collectie stoommachines ook in de toekomst werkend te kunnen blijven tonen, moet de nu nog aanwezige kennis voor het nageslacht worden vastgelegd en ontsloten. Virtuele instructievideo’s die zijn ingebed in een e-learning omgeving bieden nieuwe mogelijkheden voor de opleiding van machinisten en stokers binnen het museum.

De Willem Wolffprijs ondersteunt (lokale) initiatieven op het terrein van de techniekgeschiedenis en is in 2011 in het leven geroepen door de afdeling Geschiedenis der Techniek van het KIVI, de Stichting Historie der Techniek (SHT) en de familie Wolff. De prijs, bestaande uit een plaquette en een bedrag van tweeduizend euro, dient ter ondersteuning en aanmoediging van kleine musea en lokale initiatieven op het terrein van de techniekgeschiedenis. De prijs is vernoemd naar werktuigbouwkundig ingenieur Willem Wolff (1921-2009). Als president van het KIVI en medeoprichter en eerste voorzitter van de Stichting Historie der Techniek benadrukte hij het belang van techniekgeschiedenis, onder het motto “men moet het verleden kennen om zicht te hebben op de toekomst.”

Tot eerdere prijswinnaars behoren het Nederlands IJzermuseum in Ulft, het Industrieel Smalspoormuseum in Erica, de Stichting Hollands Glorie in Maassluis, de Stichting Oude Groninger Kerken in Groningen, de Stichting Haarlemmermeermuseum De Cruquius, het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard, het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen, de Stichting Zuid-Limburgse Stoomtreinmaatschappij in Simpelveld en het Industrieel Museum Zeeland in Sas van Gent.

%d bloggers liken dit: