Vanavond: Kerstnachtdienst Gereformeerde Kerk Andijk

advertentie

Vanavond: Kerstnachtdienst Gereformeerde Kerk Andijk
Aanbidding van het kind Jezus door de engelen te Bethlehem (Hugo van der Goes, 1480)

Vanavond wordt in het monumentale kerkgebouw aan de Middenweg in Andijk de Kerstnachtdienst gehouden waarin ds. J. Staat voorgaat. Mariska Rustenburg en Robbert Bakker werken hieraan mee. De kerkdienst kan alleen digitaal bijgewoond worden via Kerk TV. De dienst begint om 21.00 uur.

Over de hele wereld, en dus ook in Andijk, vieren christenen de geboorte van Jezus Christus. De evangelisten Lucas en Matteüs beschrijven de geboorte van Jezus in de Bijbel. Vooral Lucas geeft brede aandacht aan de geboorte van Jezus in Bethlehem.

De oorspronkelijke, religieuze betekenis van Kerst heeft ook met licht te maken, namelijk met het ‘Licht van de wereld’, de geboorte van Jezus Christus. Tegenwoordig lijkt Kerst meer een commerciële aangelegenheid te zijn met coupeuse maaltijden, cadeaus-onder-de-kerstboom in huiselijke kring.

Op weg naar Bethlehem

De geboorte van Jezus Christus is een belangrijke gebeurtenis in het christendom. Jezus Christus wordt gezien als de zoon van God die moest lijden en sterven om de zonden van de mensen te dragen en zo weer tot God te mogen komen. Jezus werd in Bethlehem geboren bij Maria en Jozef, een eenvoudig gezin. Tijdens Kerst gaan christenen naar de Kerk om het kerstverhaal te horen en liederen te zingen. Daarbij staat Jezus Christus centraal. In de westerse wereld wordt Kerst op 25 december gevierd. Ook is er een tweede kerstdag die op 26 december is. De oorspronkelijke betekenis van Kerst is geseculariseerd. Kerst wordt ook geassocieerd met de kerstman en de kerstboom, beide seculier uitingen van het Kerstfeest.

Jozef en Maria woonden in het noorden van Israël, in Nazareth, toen de Romeinse keizer een volkstelling had uitgeschreven in zijn keizerrijk. Ieder ingezetene moest zich laten registreren in de plaats van herkomst. Dit hield voor Jozef en Maria in dat zij naar Bethlehem moesten afreizen om zich daar te laten registreren. Hemelsbreed een afstand van ruim 110 km en tegenwoordig moet je met de auto 174 km afleggen om van de ene plaats naar de andere te reizen.

In die tijd was er geen auto laat staan openbaar vervoer en moesten Jozef en Maria te voet naar Bethlehem gaan. Een dagtocht – lopend – van zo’n km of 15 per dag laat zien dat ze minstens een week onderweg zijn geweest. Voor Maria, die op dat moment hoogzwanger was moet het een zware tocht zijn geweest over ruige stoffige wegen… Je kon niks van te voren reserveren zoals wij dat vandaag de dag doen, je moest maar zien of je ergens kon overnachten in een periode dat het overal druk was, want iedereen moest zich immers laten registreren. Geen wegwijzers, geen wegenwacht, geen ziekenhuis, geen ambulance als het zover zou komen dat hun kind geboren zou worden…

Eenmaal in Bethlehem aangekomen blijkt het dat daar geen plek meer over is in de hotels, motels, campings of wat in die dagen daarvoor moest doorgaan. De plaatselijke VVV was ook nog eens dicht! Misschien zijn ze bij een boer langs geweest om in zijn schuur de nacht te kunnen doorbrengen, want ja, Maria kon elk moment bevallen… en om dan midden op straat een kind ter wereld te brengen?! De boer kon het zich wel indenken, maar hij was er niet op ingesteld een beheerder te zijn van een “Kamperen bij de boer” met een toiletgebouw, kantine en andere luxe dingen. Ja, een voerbak kon dienst doen als een wiegje… als hij het “maar weer terug kreeg, heel en schoon!”

Het zal misschien de boerin zijn geweest die op een nacht, kort na de aankomst van Jozef en Maria, hulp biedt bij de bevalling., geen gediplomeerde verloskundige, geen kraamhulp, geen huisarts die even komt kijken of alles goed gaat met moeder en kind. En met Jozef. Ze dachten er niet eens aan want dat bestond in die tijd helemaal niet.

Ze moeten vreemd hebben opgekeken, geschrokken zelfs wanneer opeens een hele zwik schapenherders voor de schuurdeur staan. “Ja, we komen het kind bezoeken”, moet er iemand gezegd hebben, “want we lagen vannacht in het veld en opeens, zo vanuit het niets een heleboel van die, eh, ja… hoe noem je dat? Bertus?! Weet jij dat? Of wie die mannen waren, met die lichtgevende kleding aan!” “Engelen!”, zegt Bertus kortaf, “het waren engelen!” “Het leek wel een openluchtconcert”, vervolgde de schaapherder. “ze zongen vloeiend en klaar… dat wel natuurlijk!”

“We hoefden niet bang te zijn, zei een van die engelen tegen ons, want vandaag is in de stad van David ons een redder geboren, de Messias, de Heer! We zouden hem kunnen vinden in doeken gewikkeld en in een voederbak. Dat moet dit kind dan zijn….!” zei de herder wijzend naar de voederbak waar Jezus in lag. “En opeens waren al die andere engelen er, die begonnen God te prijzen met de “Eer aan God in de hoogste hemel! En vrede op aarde voor alle mensen die hij liefheeft!” Nou, toen hebben we overlegd met z’n allen en zijn toen naar Bethlehem gegaan… Levi is bij de schapen gebleven… Hij had last van blaren vanwege nieuwe sandalen, dus kon hij mooi bij de schapen blijven…”


Hoe het precies is gegaan weten we niet, daar schrijft de Bijbel niet over. Maar met de komst van Jezus Christus is een nieuwe tijdperk aangebroken… Vanavond hoor en zie je daar meer over tijdens de dienst. Kijk jij mee via Kerk TV?!


%d bloggers liken dit: