‘Postcodeloterij’ voor aardgasvrije gemeente – beginnend met postcode 1619 D en 1619 K in Andijk

Een deel van de raadsleden met rechts midden in beeld, burgemeester Frank Streng

De gemeente Medemblik gaat de gemeente gefaseerd aardgasvrij maken. De gemeenteraard stemde in met het voorstel en kiest daarmee dat zeven wijken aardgasvrij worden gemaakt. In vier wijken ziet de gemeente kansen voor elektrisch verwarmen. In drie andere wijken wordt dat een warmtenet.

Andijk Centrum met daarin de aangegeven woningen die t.z.t. aardgasvrij worden gemaakt

Kansen voor elektrisch verwarmen

In de volgende wijken ziet de gemeente mogelijkheden om de woningen aardgasvrij te maken en die electrisch te verwarmen:

• Medemblik, Schepenwijk (postcodes 1671 T en 1671 R): ca. 400 woningen
• Andijk, Centrum (postcodes 1619 D en 1619 K): ca. 400 woningen
• Wognum, Kreeklanden (postcodes 1687 W): ca. 500 woningen
• Wervershoof Oost (postcodes 1693 D): ca. 500 woningen

De woningen in deze wijken zijn gebouwd na 1990, een groot gedeelte zelfs na 2005. De meeste woningen zijn al goed geïsoleerd. Daarom zijn de woningen geschikt om op elektrisch verwarmen over te stappen. Het ligt niet voor de hand dat in deze gebieden warmtenetten komen. Dit volgt ook uit de berekening van de maatschappelijke kosten.

Het duurt nog een aantal jaren, de woningen moeten in ieder geval voor 2050 zijn aangepast, dat is – gerekend vanaf vandaag – nog een jaar of 30 te gaan…

Woningen die mogelijk geschikt zijn om elektrisch te verwarmen zijn overal in de gemeente te vinden.

Irritaties

De raadsvergadering werd gekenmerkt door irritaties onderling, het ‘debat’ liep bij tijd en wijle spaak omdat Silva Visser vond dat raadsleden werden afgekapt door de voorzitter, die liet zich zo nu en dan ook niet onbetuigd. Ook het ‘haantjesgedrag’ kwam weer ter sprake van de kant van Siem Zeilemaker toen elders op het digitale scherm raadsleden elkaar de loef wilde afsteken.

Bij het raadsvoorstel Transitievisie Warmte was het alleen Tjeu Berlijn van ’Hart voor Medemblik’ di etegen stemde en diende zelf drie moties in waar – zo bleek uit de reacties van o.a. wethouder Nederpelt – de raad niet op zat te wachten. Siem Zeilemaker vroeg Berlijn wanneer hij nou eens zou erkennen dat hij niet gelooft in de opwarming van de aarde. Ook Harry Nederpelt deed een duit in het zakje, de christendemocraat wilde er geen ‘woord aan vuil maken’ zo was te horen in een soms kakofonische raadsvergadering toen meerdere raadsleden tegelijkertijd met elkaar in ‘debat’ wilde gaan, zoals Silva Visser (CU), Ed Meester (CDA) en Gerben Gringhuis (GB). De hoogmogende heren en dames lieten zich van hun beste kant zien…

Ondanks de reacties en ‘typeringen’ over en weer en vooral aan het adres van Berlijn hield hij de indiening van de moties gestand waarvan de uitkomst echter op voorhand al bekend was. Daarbij meende Berlijn steun te krijgen van Silva Visser van de ChristenUnie, maar dat was niet de kern van haar betoog toen zij Berlijn complimenteerde met die drie moties, het ging Visser om de aandacht die hij daarmee genereerde gezien de reacties uit de raad en van de wethouder.

Meer lezen over dit onderwerp, kijk op de Agenda van de gemeenteraadsvergadering

De warmtevraag in kWh/m2 van woningen in Andijk en omstreken.

%d bloggers liken dit: