Wat zijn de straffen voor verboden vuurwerk?

Wat zijn de straffen voor verboden vuurwerk?

Afhankelijk van hoe zwaar het misdrijf is, krijgt de dader een boete of gevangenisstraf. De minimale boete is € 100 en een aantekening in het strafblad. De gevangenisstraffen kunnen flink oplopen. 

Boetes vuurwerk

Consumentenvuurwerk (categorie F2 vuurwerk) is dit jaar verboden tijdens oud en nieuw 2020-2021. U mag het niet verkopen, vervoeren of afsteken. Politie en BOA’s handhaven de vuurwerkregels. Houdt u zich niet aan deze regels, dan kunt u een boete krijgen. Alleen fop- en schertsvuurwerk (categorie F1 vuurwerk) mag u nog kopen en afsteken. Dit vuurwerk is het hele jaar toegestaan vanaf 12 jaar.

Soort vuurwerkOvertredingBoete
Consumentenvuurwerk (F2)  In bezit van vuurwerk op straat of in de autominimaal € 100
Consumentenvuurwerk (F2)  Afsteken van vuurwerkminimaal € 250
Illegaal vuurwerk (inclusief F3 en F4)In bezit of afsteken van illegaal vuurwerkminimaal € 400

Worden de regels meerdere keren overtreden, dan is de straf zwaarder. Ook de hoeveelheid vuurwerk bepaalt de straf of boete. 

Lees meer over de hoogte van de boetes of de straffen bij vuurwerk

Verklaring Omtrent het Gedrag

Wie gepakt wordt, krijgt ook een aantekening in het strafblad. Hij of zij kan mogelijk geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) krijgen. Dit kan gevolgen hebben bij sollicitaties of bij het aangaan van vrijwilligerswerk.

Bezit van vuurwerk van vorig jaar

Heeft u maximaal 25 kilo consumentenvuurwerk in uw bezit (categorie F2)? Dan krijgt u geen boete als u dit thuis bewaart. Dit moet u wel veilig opbergen in een afgesloten ruimte. Wilt u vuurwerk inleveren? Neem dan contact op met uw gemeente of milieudienst.

Straffen voor kinderen van 12 tot 18 jaar bij afsteken vuurwerk

Jongeren kunnen bij minder zware overtredingen of misdrijven ook een Halt-straf krijgen. 

Controles aan de grens

Het is verboden vuurwerk uit het buitenland naar Nederland te vervoeren. De politie controleert daarom de komende tijd extra in de grensgebieden.

Foto vuurwerk Rakicevic Nenad via Pexels

%d bloggers liken dit: