Subsidie voor verduurzaming culturele instellingen

Subsidie voor verduurzaming culturele instellingen

Eigenaren van culturele instellingen kunnen vanaf 1 februari 2021 subsidie aanvragen voor verduurzaming van hun gebouwen. Er is 2 miljoen euro beschikbaar om maatregelen te financieren die ervoor zorgen dat een pand van bijvoorbeeld een bibliotheek, archief of theater minder energie verbruikt of zelf energie opwekt.

De subsidie wordt gefinancierd uit het herstelfonds van 100 miljoen euro dat de provincie Noord-Holland voor de zomer heeft ingesteld om de economische en maatschappelijke effecten als gevolg van de uitbraak van Corona te verzachten.

Gedeputeerde financiën Zita Pels: “Corona zorgt nu voor minder investeringen in het verduurzamen van culturele instellingen. Terwijl de benodigde aanpassingen vanwege corona ook bij kunnen dragen aan  het verminderen van de CO2 uitstoot. De provincie gebruikt daarom een deel van het geld uit het herstelfonds om de verduurzaming op gang te houden. Tegelijk zorgen we dat er middelen over blijven voor economische activiteit en herstel. Wij richten ons nadrukkelijk op de verduurzaming van de hele bebouwde omgeving, inclusief maatschappelijk vastgoed.”

In 2019 heeft een vergelijkbare regeling gezorgd voor verduurzaming van 12 panden van culturele instellingen, zoals Paradiso in Amsterdam, de stadschouwburg in Velsen en Het Dolhuys in Haarlem. 

Meer informatie over de subsidieregeling is vanaf half januari 2021 te vinden in het subsidieloket op de website van de provincie Noord-Holland (www.noord-holland.nl

Foto theater door Monica Silvestre op Pexels.com

Eén reactie

  1. Culturele instellingen hebben nu meer tijd en mogelijkheden om met voldoende financiële ondersteuning duurzaamheidsprojecten uit te voeren waar ze nog lang plezier van kunnen hebben. En ook subsidieverstrekkers kunnen er plezier van gaan hebben doordat er daarna minder aan subsidies betaald hoeft te worden indien de projecten zorgen voor minder energieverbruik en kunnen de klimaatdoelstellingen er mogelijk ook wat gemakkelijker door bereikt worden.

    Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: