Controleer verkopergegevens! Voorkom oplichting!

Controleer verkopergegevens! Voorkom oplichting!
Controleer altijd de gegevens van de verkoper om oplichting te voorkomen!

Controleer verkopergegevens

De politie heeft sinds enige tijd een handige applicatie op de website waarmee consument kunnen controleren of een webwinkel bekend staat als een dubieuze webshop of niet. Dat geldt ook voor bankrekeningnummers die in beeld komen als een bedrag overgemaakt moet worden. Consumenten kunnen ook e-mailadressen en telefoonnummers controleren.

Dit betekent niet dat wanneer een naam of webadres van een webwinkel niet in deze applicatie voorkomt er niets aan de hand zou zijn. Elke dag komen er nieuwe webshops bij die nog onbekend zijn bij de politie. Ook daarvoor heeft de politie een aantal tips!

Voordat u met iemand zaken doet via een handelssite of webshop, kunt u hier controleren of er meldingen over deze (ver)koper zijn gedaan. Controleer opZoekEr zijn geen meldingen over deze verkoper.

Welke gegevens kunt u controleren?

  • rekeningnummer (gebruik alleen letters en cijfers, bijvoorbeeld NL12BANK0123456789) 
  • E-mailadres (niet van toepassing voor Marktplaats-adressen – lees meer)
  • Telefoonnummer (gebruik alleen cijfers, bijvoorbeeld 0201234567)
  • De url van een webwinkel (bijvoorbeeld http://www.eenwinkel.nl)

Let op!

Als uw zoekactie naar mogelijke meldingen over de (ver)koper niets oplevert, wil dit NIET zeggen dat u geen enkel risico loopt bij een verdere transactie. U kunt aan de check dan ook geen rechten ontlenen. Het wil alleen zeggen dat er op dit moment geen (negatieve) meldingen bekend zijn. Blijf dus altijd alert en gebruik uw gezonde verstand. Wanneer iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo!

Krijgt u WEL te horen dat er negatieve meldingen zijn over de (ver)koper met wie u zaken wilt doen, denk dan goed na of u door wilt gaan met de verdere transactie. Vraag eventueel extra waarborgen van de persoon met wie u zaken doet.

Laptop – Foto door Burst op Pexels.com

%d bloggers liken dit: