Petitie “Behoud Het IJsselmeer!” overhandigd aan Rijkswaterstaat

Petitie "Behoud Het IJsselmeer!" overhandigd aan Rijkswaterstaat
Omdat het geen openbare bijeenkomst was zijn de afbeeldingen van de aanwezigen bewerkt. © CAPAND

Tijdens de gisteren gehouden werkbespreking belegd door Rijkswaterstaat in het kader van De Wieringerhoek werd de petitie van het Comité “Behoud Het IJsselmeer!” door Gerrit van Keulen van de Dorpsraad Andijk overhandigd aan Koef Kaffener van Rijkswaterstaat. De overhandiging vond digitaal plaats vanwege de coronamaatregelen. Aanvankelijk zou de werkbespreking plaats hebben gevonden in schouwburg Het Park maar door de maatregelen werd het een digitale bijeenkomst. Er waren 65 personen aanwezig tijdens deze bijeenkomst.

Van Keulen had weinig tijd tot zijn beschikking maar gaf de aanwezigen te kennen dat het zaak is dat men de burgers betrekt bij al deze plannen. “De bevolking was onaangenaam verrast door allerlei plannen die op hen afkwamen en er is veel onvrede over de manier waarop bewoners bij deze plannen betrokken worden. Deze petitie is daar een uiting van, meer dan 4600 mensen hebben het inmiddels ondertekend en men verzoekt dat er wordt afgezien van al die eilanden voor de kust van Andijk, maar ook van het helofytmoeras, wat tegen de voet van de Westfriese Omringdijk is geprojecteerd en ook af te zien van overstromingsgrasland in de bebouwde kom zoals op een van de kaarten te zien is van Rijkswaterstaat. Ook nu weer verrast het ons dat er zoveel nieuwe plannen zijn waarvan wij niet eerder hebben gehoord…”

Ook voor Rijkswaterstaat was het ongekend dat er zoveel plannen zijn ingediend door derden, voor Rijkswaterstaat aanleiding om binnenkort al deze voorstellen, veelal meekoppelkansplannen, op hun merites te beoordelen.

Met Rijkswaterstaat is afgesproken dat wanneer de coronamaatregelen het weer toelaten een delegatie van het comité de petitie en bijhorende zaken in persoon zal worden overhandigd. De dorpsraad blijft de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden maar heeft zelf ook nog een serie vragen over de plannen die er liggen: “Afgesproken is dat we die vragen schriftelijk zullen indienen bij Rijkswaterstaat.”

Intentieverklaring

Wethouder Harry Nederpelt (CDA) zet zijn handtekening onder de intentieverklaring (Beeld YouTube) - Petitie "Behoud Het IJsselmeer!" overhandigd aan Rijkswaterstaat
Wethouder Harry Nederpelt (CDA) zet zijn handtekening onder de intentieverklaring (Beeld YouTube | G. van Keulen)

“Deze zomer is er een intentieverklaring ondertekend met alle betrokken partijen, inclusief de gemeente Medemblik. Op een filmpje was – tijdens de werkbespreking – te zien dat wethouder Nederpelt (CDA) zijn handtekening zet op een groot bord waarop met grote letters staat vermeld “Intentieverklaring – Samenwerking rondom ontwikkeling Noord-Hollands IJsselmeerkust”. Na afloop van de bijeenkomst wilde ik het filmpje nog een keer bekijken op YouTube maar het was nergens te vinden. Ook niet via bepaalde zoekwoorden, dus bladerde ik terug in de ‘surfgeschiedenis’ van mijn computer en vond daar de link die we tijdens de bijeenkomst aanklikten. Het blijkt als “verborgen” te staan op YouTube. Maar nu er een innige samenwerking is zijn wij erg benieuwd wat de wethouder doet met het gegeven dat men in Andijk, Wervershoof, Enkhuizen en daarbuiten tegen al die plannen is! Op welke wijze werd of wordt dit door de wethouder ingebracht in dit samenwerkingsverband? Als een voetnoot? Want tot op heden hebben wij niets vernomen van de wethouder wat hij gaat doen met de petitie die hem door Bernice Notenboom en Daphne Frequent (van de Dorpsraad Wervershoof) in oktober werd overhandigd, en feitelijk al die duizenden ondertekenaars! Is er een partij die het hem gaat vragen?!”

Wethouder Harry Nederpelt (CDA) zet zijn handtekening onder de intentieverklaring (Beeld YouTube) - Petitie "Behoud Het IJsselmeer!" overhandigd aan Rijkswaterstaat
In het kader van de Wieringerhoek is eerder een intentieverklaring ondertekend, ook door de gemeente Medemblik

4 Reacties

  1. Goede aktie! Van jullie!

    Like

  2. Beste Gerrit van Keuln,
    Mijn complimenten voor jullie actie.Ik heb zojuist getekend. Voor zover jullie het niet al weten ,attendeer ik jullie op een artikel in het blad Vogels van de Vogelbescherming no 05 2020,door Monica Wesseling, en haar idee om binnendijks een gebied met riet en zonnepanelen aan te leggen.

    Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: