Honden- en huizenbezitters helpen mee begrotingsgat te dichten

Honden- en huizenbezitters helpen mee begrotingsgat te dichten

Honden, hanen en kippen, daar leek de raadscommissie vanavond uit te bestaan toen het ging om de tariefverhoging van de hondenbelasting. Een deel van de belasting moet gebruikt worden om de begrotingsgat te helpen dichten. Tjeu Berlijn van Hart voor Medemblik ziet dit niet zitten en werd daarin gesteund door Silva Visser van de ChristenUnie Medemblik. Tegen Berlijn zei Visser dat het goed is dat hij van zich laat horen, ‘laat de haan maar twee keer kraaien…’ Visser meldde ook niet mee te gaan in het voorstel voor verhoging van de ozb om dezelfde redenen.

Dat gezegd hebbend bleek de rest van de commissie nog te moeten terugkomen op de hondenbelastingen in bedekte termen elkaar verwijtende was Silva Visser die constateerde dat er nogal wat haantjes aanwezig waren, wat weer beaamd werd door voorzitter Jack Stam die het moeilijk vond de hanen in het hok te krijgen. Bert de Jong van PvdA Medemblik gaf cryptisch te kennen dat “deze hond als 10 jaar blaft” wat de hondenbelasting aangaat. Ook Pieter Koning van PWF Medemblik had hetzelfde idee… maar zei wel dat hij niet meeging in de verhoging van de ozb. Wethouder financien, Dirk Kuipers (PvdA), repliceerde op de vraag van Tjeu Berlijn dat het niet aan hem of aan het college was om vast te stellen of de verhoging van de belasting op honden rechtvaardig was of niet: “Als de raad in meerderheid aangeeft dat de belasting omhoog gaat dan gebeurt dat…”

Tjeu Berlijn en Mark Raat van VVD Medemblik haalden nog enkele ‘herinneringen’ op toen Tjeu Berlijn nog lid was van de VVD maar dan over dit onderwerp. Berlijn vindt de hondenbelasting niet meer van deze tijd. Raat wees Berlijn erop dat bij de behandeling van de begroting hij daar niets over had gezegd en nu opeens met zijn bezwaar aan kwam zetten. Raat had geen goed woord over voor deze volgorde.

Mark Raat kan er wel mee leven dat in dit “crisisjaar” zoals hij het noemde de belastingen werden verhoogd maar voorspelde dat wanneer het bij de volgende begroting dit mogelijk is de tarieven weer worden verlaagd.

Na nog wat ‘uithalen‘ over en weer sloot voorzitter Jack Stam de vergadering wat voor Silva Visser aanleiding was te melden dat “de kippen op stok gaan...”

Tijdens de raadsvergadering van 17 december a.s., de laatste van dit jaar, zal duidelijk worden welke fracties van de raad voor of tegen de verhogingen zullen stemmen.

Advertentie
%d bloggers liken dit: