West-Friese bestelbieb krijgt steun van Oranje Fonds (€7.500) en stichting Het Glaswerk (€10.000) voor elektrische bakfietsen

West-Friese bestelbieb krijgt steun van Oranje Fonds (€7.500) en stichting Het Glaswerk (€10.000) voor elektrische bakfietsen
Westfriese bestelbieb krijgt steun van Oranje Fonds (€7.500) en stichting Het Glaswerk (€10.000) voor elektrische bakfietsen

West-Friese bestelbieb krijgt steun van Oranje Fonds (€7.500) en stichting Het Glaswerk (€10.000) voor elektrische bakfietsen

Het Oranje Fonds en Stichting Glaswerk steunen de BestelBieb van de Stichting Westfriese Bibliotheken om te investeren in drie elektrische bakfietsen van soci.bike. Met de fietsen kunnen boeken aan huis bezorgd worden bij kwetsbare inwoners van West-Friesland die voorlopig niet de deur uit kunnen of durven vanwege het coronavirus.

BestelBieb: Ruim 3.700 bezorgingen
Tijdens de coronasluiting in het voorjaar opende de Stichting Westfriese Bibliotheken meteen deze bezorgservice. Er zijn toen in drie maanden tijd ruim 2.500 boekentassen geleverd. Toen de bibliotheken weer open mochten, is de dienst in stand gebleven en uitgebreid met een afhaaldienst. Inmiddels is de teller ruim voorbij de 3.700 bestellingen, omdat kwetsbare inwoners nog steeds gebruik maken van bezorging aan huis. Naast de afleiding van het lezen, waarderen zij het praatje met de bezorger.

De bezorgers zijn vrijwilligers van de Westfriese Bibliotheken. Ook voor hen heeft de dienst bijzondere waarde: ze willen graag iets voor anderen doen, maar horen zelf vaak bij de risicogroep van het coronavirus. Met de bezorgdienst kunnen ze op een veilige manier toch hun steentje bijdragen. Tegelijkertijd genieten ze van beweging in de frisse lucht met een doel. Het werkgebied van de Westfriese Bibliotheken bestrijkt ruim 500 vierkante kilometer. Bezorgers gebruikten hiervoor een eigen fiets en balanceerden met boekentassen op de bagagedrager en aan het stuur. Voor grotere afstanden stonden bezorgers met een auto klaar. Dat moest anders kunnen. De Stichting Westfriese Bibliotheken zocht daarom contact met soci.bike in Enkhuizen: een lokale leverancier met eveneens een maatschappelijk doel.

Bakfietsen met een verhaal
Bij soci.bike worden geen mensen aangenomen om bakfietsen te maken, maar maken zij bakfietsen om mensen aan te kunnen nemen. De bakfiets wordt namelijk gemaakt door mensen die een (nieuwe) kans op de arbeidsmarkt krijgen. De elektrisch ondersteunde bakfiets wordt vooral aangeschaft door gezinnen, maar blijkt ook de oplossing om de bezorgritten van de bibliotheek een stuk veiliger en comfortabeler te maken. De bakfietsen zijn goed herkenbaar omdat ze gespoten zijn in de knaloranje kleur van de bibliotheek.

Bestellingen voor boekentassen kunnen geplaatst worden via westfriesebibliotheken.nl/bestelbieb. Wie er digitaal niet uitkomt, kan contact opnemen met de Klantenservice: 0228 74 39 43.

Met dank aan het Oranje Fonds en Stichting het Glaswerk
Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Stichting het Glaswerk ondersteunt maatschappelijke, sociale en culturele instellingen en organisaties binnen het gebied van de Westfriese Omringdijk. De stichting is ontstaan uit de Jacob Glasflat te Spanbroek, een initiatief om betaalbare woningen aan te bieden aan bejaarden uit Obdam, Opmeer, Hensbroek en Spanbroek. In 2011 is de ”Glasflat” overgegaan naar Stichting Volkshuisvestingsgroep Wooncompagnie te Schagen. De gelden van deze verkoop zijn ondergebracht in de Stichting het Glaswerk.

%d bloggers liken dit: