Bijeenkomst Rijkswaterstaat in het kader van de Wieringerhoek | Petitie ‘Behoud het IJsselmeer’ | Plan Leisurepark Andijk

Bijeenkomst Rijkswaterstaat in het kader van de Wieringerhoek | Petitie 'Behoud Het IJsselmeer" | Plan Leisurepark Andijk

ANDIJK | APB – Begin december wordt er door Rijkswaterstaat een (digitale) bijeenkomst gehouden in het kader van de ‘Wieringerhoek’, een geheel van plannen die betrekking hebben op het IJsselmeer. Aanvankelijk zou er in oktober een bijeenkomst worden georganiseerd maar vanwege de coronatoestanden is dit gewijzigd in een (digitale) bijeenkomst op 3 december.

De Wieringerhoek werd begin dit jaar als project gelanceerd door Rijkswaterstaat, maar op een wijze waarbij de Andijker en Wervershover bevolking niet of nauwelijks bij werd betrokken. Dit leidde ertoe dat er een bezwaar werd ingediend door de Dorpsraad Andijk over de wijze waarop Rijkswaterstaat communiceerde en invulling gaf aan burgerparticipatie. Daarin werd de dorpsraad gesteund door de gemeente Medemblik, die Rijkswaterstaat te kennen gaf in een zienswijze, dat dit anders had moeten gebeuren.

Met de lancering van het project zou ook het onderzoek worden gestart waaruit een milieueffectrapportage (MER) zou komen en die dan wordt gepresenteerd op de bijeenkomst in december. De MER heeft betrekking op de plannen van Rijkswaterstaat met het IJsselmeer.

Petitie overhandigen

Bijeenkomst Rijkswaterstaat in het kader van de Wieringerhoek | Petitie 'Behoud Het IJsselmeer" | Plan Leisurepark Andijk

Het Comité “Behoud het IJsselmeer” is van plan op de bijeenkomst van 3 december a.s. de Petitie “Behoud het IJsselmeer!” aan te bieden aan Rijkswaterstaat. De petitie kan nog steeds online worden ondertekend!

Er zijn namelijk nog steeds plannen van Rijkswaterstaat om allerlei eilanden aan te brengen in/nabij de Kom van Andijk, het deel van het IJsselmeer bij Andijk.

Zonne-eilanden

De Gemeente Medemblik wil zo mogelijk de koppeling maken om middels eilanden voorzien van zonnepanelen mede inhoud te geven aan de Regionale Energiestrategie. De plannen om de zonne-eilanden voor de kust van Andijk te situeren zijn van de baan, zo lijkt het, omdat de gemeente Medemblik in samenwerking met de gemeente Hollands Kroon en de Provincie Noord-Holland een nieuw plan hebben ingediend, dat voorziet in eilanden voor de kust van Hollands Kroon.


Leisurepark Andijk

Plan voor het aanleggen een recreatiepark in het gebied dat beter bekend staat als het “Strandje van Andijk”Het is een plan ontwikkeld door Bovisie te Zwaagdijk.

Bijeenkomst Rijkswaterstaat in het kader van de Wieringerhoek | Petitie 'Behoud Het IJsselmeer" | Plan Leisurepark Andijk

Een toegevoegde waarde binnen de regio Medemblik, Onderdijk, Wervershoof, en Andijk. Met een kleine ingreep, ‘een prachtig gebied’ toegankelijk voor iedereen.

Ontwikkelcombinatie OLPA, een ontwikkelteam dat open staat voor samenwerking met zowel publieke als private partijen, in een open en transparante sfeer. Een vrijetijdspark voor elkaar en met elkaar.

Een park met een grote belevingswaarde waar je vakantiepret, sport en spel kunt beleven in een natuurlijke omgeving. Een belangrijk punt in het maken van deze plannen is het behouden van de aanwezige natuur. Wij zien in dit plan zelfs een uitbreiding van de aanwezige natuur in dit gebied. De zichtlijnen naar het IJsselmeer worden in dit project behouden.

In het project vindt je brede en lange (bijna 5 voetbalvelden lang) schone zandstranden zonder slibranden.

  • Een zeilschool aan een 250 meter lang zandstrand met mogelijkheden om op ondiep water onze jeugd vertrouwd te maken met een zeilboot.
  • Ook de andere zeilcursisten hebben hier een prima oefengebied.
  • Er is ruimte voor schepen van de “Hollandse vloot”.
  • Deze vaak authentieke en historische schepen zijn thuis in het West Friese vaargebied en hebben een plaats in het concept.
  • Er komen drijvende recreatieverblijven in een nieuw aan te leggen haven.

Hierdoor is er geen concurrentie met de huidige jachthaven maar juist een versterking van de aanwezige bedrijven in de regio zoals o.a. horeca, vakantieparken, watersportvereniging ‘De Kreupel’, Jachthaven Andijk (deze heeft aangegeven interesse te hebben in participatie).

Er is veel ruimte voor schoolactiviteiten. De schoolkinderen kunnen hier leren zeilen, toneelvoorstellingen bekijken of uitvoeren en in de aangelegde natuurspeeltuin of zich uitleven tijdens sportevenementen.

Voor de sportieve bezoeker zijn er vele mogelijkheden. Er kan gebruik gemaakt worden van een bootcamp-area, er is ruimte voor yoga in de vrije natuur, men kan er suppen, strandspelen, sportvissen en vele andere uitingen van sport en spel beleven.

Er is voldoende parkeerruimte aanwezig met een mogelijkheid om deze op twee locaties verder uit te bereiden. Er wordt in de uitwerking van het concept rekening gehouden met de toegankelijkheid van het gebied voor mensen met een lichamelijke beperking.

  • De huidige zwemkom wordt veranderd in een recreatieterrein met een groene ring.
  • Een groene ring als ‘natuurlijke tribune’ te gebruiken voor diverse activiteiten.
  • Op deze locatie kunnen bezoekers genieten in de natuur met zicht op het IJsselmeer.

Een beleving in een natuurlijke omgeving.

Bekijk e.e.a. ook o de website van Bovisie

Plan OLPA2020©
Bovisie
Bollenmarkt 6a
1681PJ Zwaagdijk
tel. 0228 325 111
mail info@bovisie.nl

Advertentie
%d bloggers liken dit: