Succesvolle World Cleanup Day Medemblik – WCD2020

Wethouder Andrea van Langen gaf startschot #WCD2020 – Maar liefst 180 aanmelding van deelnemende inwoners

Het is weer een stuk schoner in Medemblik.  Tijdens de World Cleanup Day op zaterdag 19 september gaf wethouder  Andrea van Langen samen met Win Bijman, wethouder van Koggenland, en Robert Tesselaar, wethouder van Opmeer, in het bijzijn van de mascottes Druppie en Prikkie en een groep enthousiaste leden van VVS’46 het startschot om zwerfafval te gaan rapen. En niet voor niets. Want in Medemblik hadden maar liefst 180 inwoners, dus maar liefst zo’n 100 meer dan vorig jaar,  zich aangemeld om de handen uit de mouwen te steken en werd op heel veel plaatsen zwerfafval geraapt. Het resultaat: blikjes, plastic flesjes, papier,  peuken, lege sigarettenpakjes en nog veel meer ander zwerfafval.

Wethouder Andrea van Langen  kijkt dan ook tevreden terug op deze opruimactie. Tijdens een woord vooraf op het parkeerterrein bij VVS ’46 bedankte ze alle vrijwillige zwerfafvalrapers uit Medemblik en benadrukte het belang ervan:

“Afval dat gaat zwerven is zeer schadelijk voor planten, dieren, de natuur en kan zelfs in de voedselketen terecht komen. Iedereen kan beginnen met het verschil maken. We zijn blij  dat op World Cleanup Day inwoners, scholen en bedrijven zelf ook opruimacties hebben opgezet om onze gemeente schoner te maken. We bedanken dan ook alle vrijwilligers voor hun inzet. Opruimen is heel belangrijk, maar voorkomen is nog beter. Daarom wordt er ook steeds meer ingezet op bewustwording, zodat er uiteindelijk gedragsverandering gerealiseerd wordt.”

Week van de Gezonde Jeugd in een Schone Omgeving: win een clinic met Juvat

De Week van de Gezonde Jeugd in een Gezonde Omgeving die deze week gehouden wordt, is zo’n voorbeeld van een bewustwordingsactie. Naast veel aandacht voor gezond leven en gezond gewicht, worden leerlingen van groep 7 en 8 uitgenodigd om dansend, rennend, bokkensprongen makend maar in ieder geval bewegend, zwerfafval te rapen en daar een zo leuk mogelijk filmpje van te maken. Als ze dat via Instagram of Twitter uploaden op #WVDGJ, dan komt hun filmpje op een social wall en kunnen ze een clinic met de bekende danser Juvat Westendorp winnen voor de hele klas. Ook de mascotte Prikkie draagt bij aan bewustwording voor zwerfafval. Zijn vriendje Druppie vraagt vooral aandacht voor de gezonde effecten van kraanwater in plaats van zoete drankjes drinken. Alle informatie over deze week staat op jogg-medemblik.nl

Zwerfafval. Niet normaal

Deze opruimactie in het kader van de World Cleanup Day was een samenwerking tussen de gemeenten Koggenland, Medemblik, Opmeer en Schoner Noord-Holland die zich inzet voor een provincie zonder zwerfafval. Want zwerfafval is niet normaal.

Andijk

In Andijk werd de WCD2020 georganiseerd door Edith Hartog in samenwerking met de Dorpsraad Andijk. “Volgend jaar gaan we het anders aanpakken!”, verzekerde Edith Hartog de Dorpsraad Andijk. Het staat inmiddels in de agenda voor 2021!

Edith Hartog haalt het zwerfvuil uit de sloot (eigen foto)
Afbeelding kan het volgende bevatten: de tekst 'MIDDENWEG T.H.V. PARKEERPLAATS 19-09-2020- 12:32 UUR'
Een gebruikt mondkapje in de goot van de Middenweg – Foto © CAPAND

Een woordvoerder van de Dorpsraad Andijk laat weten dat het soms de spuigaten uitloopt aan zwerfvuil. In het gemeentelijk groen zie je veel zwerfvuil, maar ook gewoon langs de weg. Wat het groen aangaat er zijn buurtbewoners die overtollig of vervuild grond in de bosschages dumpen; ogenschijnlijk nette buren gaan dan ’s avonds in het donker de kruiwagen legen in de bosjes bij de buren! A-SO-CI-AAL! Of bouwafval, een pak bedorven melk, bier blikjes, plastic flessen en sinds dit jaar ook mondkapjes. Het is niet alleen asociaal maar ook ontzettend smerig en wat de mondkapjes aangaat, ook nog eens gevaarlijk!”

%d bloggers liken dit: