Buurtbus-taxi als tijdelijk alternatief voor de buurtbussen

Buurtbus-taxi als tijdelijk alternatief voor de buurtbussen

De buurtbussen in de regio Noord-Holland Noord kunnen voorlopig nog niet rijden. Eerst moet uit landelijk onderzoek blijken welke voorzieningen in buurtbussen nodig zijn om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarom hebben de provincie en Connexxion voor de buurtbusreizigers een tijdelijk alternatief geregeld: de Buurtbus-taxi.

Buurtbus-taxi

De Buurtbus-taxi start per 1 september in Noord-Holland Noord.

Je kunt op de buurtbustrajecten een rit reserveren bij de Buurtbus-taxi, via het reserveringsnummer 088-3394800. Je dient de Buurtbus-taxi één uur van te voren te reserveren. De Buurtbus-taxi rijdt vanaf 9.00 uur tussen de haltes waar normaal gesproken de buurtbus rijdt. Bij de reservering kun je aangeven bij welke halte je wilt instappen en bij welke halte je wilt uitstappen. Voor de Buurtbus-taxi geldt een vast tarief van 4 euro, ongeacht de gereden afstand. Je kunt in de Buurtbus-taxi betalen met PIN. Het is niet mogelijk om te reizen met de OV-chipkaart of een abonnement.

De Buurtbus-taxi vervalt zodra de buurtbussen weer rijden.
Het taxibedrijf die de Buurtbus-taxi in opdracht van Connexxion rijdt, werkt volgens het coronaprotocol van de taxibranche.

Buurtbussen

Het plaatsen van kuchschermen bij de chauffeur, zoals nu gebeurt bij de grote OV-bussen, blijkt in buurtbussen niet voldoende. Omdat buurtbussen kleiner zijn en alleen aan de voorkant een deur hebben, is de natuurlijke luchtcirculatie anders dan in een grote bus. TNO onderzoekt nu welke aanvullende maatregelen nodig zijn om de buurtbussen weer veilig te laten rijden.

Buurtbussen rijden op trajecten waar onvoldoende reizigers zijn om ‘gewoon’ openbaar vervoer aan te bieden. Het gaat om kleine 8-persoonsbussen die worden bestuurd door vrijwilligers. De meeste vrijwillige chauffeurs zijn ouderen die tot de risicogroep behoren voor besmetting met het coronavirus. Daarom hebben de provincie, besturen van buurtbusverenigingen en Connexxion half maart gezamenlijk besloten om tijdelijk te stoppen met rijden.

%d bloggers liken dit: