Willem Arondeuslezing 2020 gaat alsnog door!

Schrijver en historicus Ewoud Kieft (foto) spreekt de Willem Arondéuslezing uit op woensdag 9 september. Provinciale Staten van Noord-Holland houden de lezing voor de 15e keer.

Traditioneel vindt de Willem Arondéuslezing plaats rond 5 mei. Dit jaar is de lezing door corona verplaatst naar het najaar.

Worsteling

Ewoud Kieft zal onder andere vertellen over zijn worsteling om de aantrekkingskracht van het nazisme te begrijpen. Hij spitte Mein Kampf door en zocht antwoord op de vraag wat hierin aantrekkelijk kan zijn geweest: hoe konden tientallen miljoenen Europeanen gegrepen worden door het nazisme? Welke lessen voor de toekomst vallen daaruit te trekken, zonder in gemakzuchtige nazi-vergelijkingen en politieke polarisatie te vervallen?

NH-media zendt de lezing live uit

Helaas is dit jaar bij de lezing slechts plaats voor 200 bezoekers, vanwege coronarichtlijnen. Toch kan iedereen de lezing volgen, want NH-media zendt de lezing weer live uit op TV. Reserveren voor het bijwonen van de lezing kan via het aanmeldformulier. Een link naar het aanmeldformulier is ook te vinden op de website van de provincie in het nieuwsbericht ‘De Willem Arondeuslezing 2020 gaat alsnog door!’. De lezing vindt plaats in de St. Bavokerk, aan de Grote Markt 22 in Haarlem. Start 20.00 uur – einde 21.30 uur. De kerk gaat open om 19.15 uur. De zitplaatsen in de kerk zijn zo ingedeeld dat iedereen goed afstand kan houden.

15 jaar Willem Arondéuslezing

Provinciale Staten van Noord-Holland vragen sinds 2005 jaarlijks iemand uit de wereld van kunst, wetenschap of religie om de Arondéuslezing uit te spreken. Verzetsman en kunstenaar Willem Arondéus was een van de leiders van de overval op het Amsterdams bevolkingsregister in 1943. Hij werd ervoor opgepakt en gefusilleerd. Arondéus was een moedig en eigenzinnig mens. Al op jonge leeftijd kwam hij openlijk uit voor zijn homoseksuele geaardheid. In die dagen – begin vorige eeuw – een ongewone en gedurfde houding. In het online magazine &Holland is een uitgebreid verhaal over de Willem Arondéuslezing gepubliceerd.

Ewoud Kieft

Kieft schreef onder andere Oorlogsenthousiasme (2015), over het verlangen naar oorlog aan het begin van de 20ste eeuw, en Het Verboden Boek (2017), over de aantrekkingskracht van het nazisme. Hij promoveerde bij de Universiteit Utrecht en het NIOD op een onderzoek naar opkomend nationalisme en religieuze radicalisering aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. In mei 2020 dit jaar verscheen Kiefts eerste roman, De Onvolmaakten, waarin hij een blik werpt op de toekomst en de intieme en gespannen verstandhouding onderzoekt tussen mens en kunstmatige intelligentie, tussen conformisme en verzet en tussen controledrang en keuzevrijheid.

Foto Provincie Noord-Holland

%d bloggers liken dit: