GRATIS PERENBOMEN VEROORZAAKTE FILE IN ANDIJK

Gratis Perenbomen bij
Kwantes GroenVerzorging in Andijk
En bij uitdeelposten in Medemblik en Wognum!
De verkeersinformatie van Google Route gaf een urenlange file (rode lijn) aan in Andijk op de Ged. Laanweg

Wie had dat gedacht? Zo zit je aan een peer en zo heb je 4.000 perenbomen en 100-den mensen die een gratis perenboom wilden bemachtigen. Al vroeg op de zaterdagochtend stonden de eerste perenboomliefhebbers al voor de poort, maar die bleef dicht totdat de perenbomenvrachtwagen zijn lading had afgeleverd in Andijk. En dat duurde langer dan gepland…

Maar de complimenten voor Frans Kwantes, want hij had de zaken goed georganiseerd op het terrein, en ook nog eens corona proof! Het team enthousiaste vrijwilligers hielp mee de vrachtwagen te lossen, de bomen klaar te leggen en toen eenmaal het hek van de dam was was het achterelkaar bomen in de auto’s leggen (soms proppen) voorzien van een of meerdere zakken potgrond.

Wethouder Andrea van Langen

Wethouder Andrea van Langen van de gemeente Medemblik ontving het Eerste Perenboompje en stak zelf ook nog flink de armen uit de mouwen om de klanten van een perenboom te voorzien! Ook nam Andrea voor de vele vrijwilligers heerlijke appeltaarten mee, mét slagroom! “Dat moeten we vaker doen!”, zei één van de aanwezigen…

De vrachtwagen werd in de stromende regen gelost! Op sommige momenten moest er geschuild worden om wegspoelen te voorkomen

De mensen kwamen niet alleen vanuit Andijk of de gemeente Medemblik maar o.a. vanuit Hippolytushoef, Beverwijk en Purmerend om een of twee boompjes op te halen. Zelfs uit Medemblik! Sommigen hadden aanhangwagens, in de hoop dat die volgeladen kon worden. Maar er was afgesproken dat per auto alleen 2 boompjes werden meegegeven!

Miranda en Frans Kwantes van Kwantes GroenVerzorging

Zoals gezegd, Frans Kwantes had het tot in de puntjes georganiseerd en de ‘lijn’ liep als een trein, de klanten werden bij de poort geïnstrueerd de achterklep te openen, om het gebouw rijdend werd hen gevraagd of ze potgrond wilde hebben en bij de “uitleverbalie” stonden de mannen en vrouwen met het aantal gewenste bomen klaar die rap in de auto werden gelegd zonder dat de mensen uit de wagen hoefden te komen. Corona proof. Had men potgrond gekocht dan kon men afrekenen bij Edith Hartog, die met een “leren kluis” om haar nek het geld inde. Miranda zorgde voor het hooghouden van het moreel, door de innerlijke mens te versterken met versnaperingen en koele verfrissingen!

Het A-Team (Andijk Team)

Het vertrekkend verkeer werd snel van het terrein geleid naar de Ged. Laanweg waar zelfs op een gegeven moment een file was tot voorbij de rotonde van de Dijkgraaf Grootweg. ja, zelfs tot aan de Oranje Nassaulaan!

File tot voorbij de Hardegrondweg waar Miriam Hartog het verkeer regelde.
Foto onder: File tot voorbij de rotonde waar Medha Boeijkens het verkeer regelde

Handhavers van de gemeente Medemblik en de politie namen zo nu en dan een kijkje, maar zoals eerder al gezegd en geschreven, Kwantes & Co had het goed geregeld, met verkeersregelaars op het kruispunt van de Hardegrondweg en bij de eerder genoemde rotonde.

Een enkeling had een onvertogen woord omdat zij ‘zo verrekte lang’ moest wachten, maar de rest van de klanten hadden alle begrip voor de organisatie en ging met de boompjes naar huis. Met of zonder potgrond.

Gerard Schuitemaker van de Dorpsraad Andijk was ook
aanwezig en stak ook de handen uit de mouwen!
Nog even aanwijzen waar de potgrond staat
Marissa Bieshaar regelde het verkeer bij de uitleverbalie
De politie kwam ook even kijken en werd door Miriam Hartog op de hoogte gebracht van de stand van zaken.
Waar bakfietsen goed voor zijn…

Medemblik en Wognum

Op de twee andere locaties in de gemeente Medemblik, de stad Medemblik en Wognum waren de uitdeelposten al rond de klok van 15:00 uur alle boompjes al kwijt!

Het lossen van de boompjes in Medemblik (Foto Hans Nipshagen – Medemblik)
De boompjes werden opgehaald (Foto Hans Nipshagen – Medemblik)
Met de eend perenboompjes halen (Foto Hans Nipshagen – Medemblik)
Een lange file tot in de stad Medemblik (Foto Hans Nipshagen – Medemblik)
De weg keurig vrij (Foto Bart Huisman – Wognum)

Bijzondere prestatie

Gerrit van Keulen van de Dorpsraad Andijk noemt het een bijzondere prestatie wat de mensen in Andijk, Medemblik en Wognum hebben geleverd! “In zeer korte tijd werd alles op poten gezet door Frans Kwantes (Andijk – Kwantes GroenVerzorging), Hans Nipshagen (Medemblik – Harddrijverijvereniging Prins Hendrik), Bart Huisman & George van Keulen (Wognum – GroenLinks Medemblik) en tot op detailniveau geregeld, werkelijk grandioos! Er zijn o.a. door Bart Huisman nog dingen voor elkaar gemaakt tot diep in de nacht! Echt, er is een berg werk verzet dat wil je niet weten! Maar fantastisch werk! En bovenal, we hebben met z’n allen duizenden bomen gered van de verbranding! Dáár was het om te doen! Uiteraard onze dank aan de gemeente Medemblik – en met name wethouder Andrea van Langen, die direct “ja” zei tegen deze actie en de kosten voor hun rekening name en alle dank aan Frans Kwantes, Hans Nipshagen, Bart Huisman en George van Keulen voor hun zeer welwillende medewerking! En alle vrijwilligers die dit mogelijk maakten, want zonder hen was die niet mogelijk! Fantastisch! Ook dank aan Martijn Mak en Martin Menger van het Noordhollands Dagblad die er alle aandacht aan hebben besteeds in de krant maar ook op de website! En ook aan de mensen van RTV Noord-Holland! En alle andere media, zoals Medemblik Actueel, De Andijker, Andijker Nieuwsnet en anderen! Niet vergeten, ook dank aan de politie en de handhavers! We kunnen met veel genoegen terugkijken naar een geslaagde actie! Ook dank aan alle mensen die een boompje ophaalden en die nu gaan planten! Want daar was de hele actie om te doen!”

Tenzij anders vermeld: Foto’s © Gerrit van Keulen
2 Reacties

  1. Ik vond het een skitterend mooi daggie. Voor zuks ben ik altijd te porren.

    Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: