PLANTINSTRUCTIES PERENBOOMACTIE MEDEMBLIK

De perenboompjes. Foto MeerBomen.nu

Voor Gerrit van Keulen van de Dorpsraad Andijk was dit aanleiding de Gemeente Medemblik hierop te attenderen en stuurde het bericht door met de vraag of dit niet wat is voor de gemeente. De gemeente Medemblik maakt immers stappen op weg naar een duurzame gemeente. Het bevat vijf pijlers: elektriciteit, warmte, water & groen, grondstoffen en mobiliteit. Daar past deze actie mooi bij aldus Van Keulen.

Martijn Mak van het Noordhollands Dagblad benaderde na het lezen van het bericht van de dorpsraad de woordvoerder van de gemeente Medemblik, Sylvia Hania en die gaf hem te kennen dat de gemeente hieraan wil meedoen door de kosten van de logistiek op zich te nemen maar de organisatie moest door anderen gedaan worden gezien de korte tijd waarin alle geregeld moest worden. De Dorpsraad Andijk nam de uitdaging aan en binnen een dag waren er voldoende aanmeldingen voor uitdeelposten op diverse locaties binnen de gemeente Medemblik.

Belangrijk!

Voor diegenen die een boom komen afhalen is dit van belang:

 • Zodra de boom in uw bezit is, wordt u verzocht deze direct aan te planten. De geleverde bomen staan niet in een pot en hebben nog een kale wortel die vochtig gehouden dient te worden.
 • Aangezien het nu nog niet het ideale plantseizoen is voor deze kale wortel, zal de boom, als hij langer boven de grond blijft staan, in conditie achteruitgaan en vatbaarder worden voor schimmels en ziekten.
 • Het is mogelijk de boom in eerste instantie in een pot te bewaren, maar het is raadzaam om deze zo snel mogelijk in de volle grond te planten.
 • Wilt u zeker zijn van een gezonde boom? Knip dan in het voorjaar de eerste bloesem eruit en laat de Perenboom het eerste jaar aansterken!
 • Het is raadzaam als u de boom komt ophalen om vochtige doeken, lakens of iets dergelijks mee te nemen voor tijdens het vervoer om de wortels te beschermen.

Plantinstructies

Gefeliciteerd met uw nieuwe perenboom, het is een Conference!

Wat nu te doen?

Net voor het planten, graaf je een put waarin de wortels van het plantgoed voldoende ruimte hebben. Het plantgat zal dan ongeveer 50 x 50 x 50 cm groot zijn.   Plant je een laagstam in een klei- of zandbodem? Meng dan twee emmers compost of potgrond door de uitgegraven grond.

Net boven de wortels vind je doorgaans een knobbel (entknobbel).  Plaats deze entknobbel nooit onder de grond! Anders vormt de bovenstam wortels en krijg je een heel andere boom dan dat je kocht!  Bij het opvullen van het plantgat, schud je de fruitboom licht op en neer zodat de aarde zich tussen de wortels verspreidt.  Trap na het opvullen de aarde zeer lichtjes aan. Doe dit steeds voordat je water geeft.

Een jonge perenboom wil graag steun.

Om af te werken bind je ten slotte de fruitboom aan een steunpaal vast met behulp van een boomband. Gebruik hiervoor een brede en elastische band. Bind de band in een achtvorm zodat de boom niet tegen de paal schuurt en span hem niet te hard aan om insnoering te voorkomen.  Na het planten dien je ongeveer een volle of een halve emmer water toe.

Veel plezier met uw nieuwe boom!


Overige informatie
Uiteraard kan er geen garantie worden gegeven op deze gratis bomen, en mocht deze niet aanslaan dan heeft u ook geen recht op een vervangende boom of anderszins.

ER ZIJN GEEN BOMEN MEER DE
OPENING OP ZONDAG GAAT NIET DOOR

3 Reacties

 1. Ik vindt het ontzettend goed het uitdelen van de boompjes ze slaan goed aan en als er peren aan komen zullen de kinderen uit de buurt ervan smullen want ik heb ze in de voortuin gezet heel veel dank voor dit fantastisch initiatief veel groetjes en liefs inge

  Geliked door 1 persoon

 2. Is het misschien mogelijk om het in iedere woonplaats een uitdeelpunt er van te maken, Niet iedereen heeft een auto of is in de gelegenheid om een boom te halen uit een andere plaats?

  Like

  • Er zijn tal van mensen geweest die zich vooraf hebben aangemeld met de mededeling dat een buurman/buurvrouw (met opgave van naam e.d.) ook een boompje voor hen zouden komen ophalen. Ook kwamen veel mensen met de fiets. ook vanuit Wervershoof. Overal een uitdeelpost opzetten is niet haalbaar; enerzijds omdat er o.a. in Wervershoof niemand zich daarvoor aanmeldde. Anderzijds zouden de logistieke kosten de pan uit rijzen.

   Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: