Wat je normaliter niet ziet in je tuin… Deel 4

Al weken komen er libellen in de tuin, meestal voor een siësta, even een rustpauze in de schaduw. De meest voorkomende libellen zijn de paardenbijter en de roodbruine (of was het de bruinrode) heidelibel. Niet te verwarren met de Geelrode Heibelaar… Het zijn de grootste insecten op het Europese continent.


’s Avonds wordt het weer eerder donker, de dagen worden korter. De lampjes in de bloemen van de reuzen- of springbalsemien worden aangestoken door de Honingbij, die op de foto hieronder een lampje vervangt… of hij ligt te dutten!


De bloemwants! Net uit het ei gekomen en met een lengte van 1.75 mm nog eentje die in de luiers zit. Het is geen schadelijke diertje, allerminst!

Hieronder drie mijten op de bloem van Robertskruid. Die zijn wel schadelijk, voor mens, dier en plant… maar daar kan de mijt ook weer niks aan doen, aldus de keukenmeid, die in de regel mijten mijdt. “Vooral die een mijter op hebben!”


Dit is een prachtige bermbloem, het Jacobskruiskruid… maar een plaag voor mens en dier!

Het is een nogal giftige plant en veehouders zullen deze bloemen dan direct ook verwijderen. En je paard moet er ook niet van eten! Geen enkel dier trouwens!

Gebeurt dat wel dan is het te hopen dat de veearts er raadt mee weet!

Ze plukken kan ook nog eens ernstige allergische reacties opleveren!

Kijk hier voor meer informatie bij de Grasspecialist!


Deze aalscholver heeft de rust van het polderlandschap opgezocht of volgt een cursus verkeersregelaar, want hij doet dit op het kruispunt Gerrit de Vriesweg en de Grootslagweg. Niet bepaald in je tuin, ik weet het!

Maar ook hier een waarschuwing. Stop even voordat je onder de aalscholver doorrijdt. Ter afschrikking laat deze vogel je een flinke poepie ruiken! Zie foto hieronder! En hij kan richten! Als de beste!


Een waterkippie, … of beter een waterhoen, een jong eigenlijk, of zoals dat in die kringen heet, een subaldult! Het gevleugelte blijft roerloos staan in de verwachting dat jij ‘m dan niet ziet… Maar ja, als je foto’s maakt dan moet je juist stil zitten of staan! Slimmerd! Mooi beestje, dat weer wel!

Een opgerold ligusterblaadje met aan de bovenkant een uitsteekseltje, alsof het ee schoorsteenpijp is. Binnen ligt een grauwe steltmot, althans de pop van deze grauwogende mot, die vanwege zijn lange poten als het ware op stelten loopt. Vandaar zijn naam! De keutels worden netje op een hoop gedaan… want ook dat moet je schijte… pardon, gescheiden houden! Een hele hoop nog voor zo’n klein mottenpop!


Een menuetzweefvlieg… met flinke dijen! Een statig beestje, nogal schuw en verlegen… “Zal ik erin gaan of niet?”, moet zo beetje de enige gedachte zijn van dit vliegend wezentje want voordat het naar binnentreedt ‘staat’ ’t een poosje stil in lucht… Koudwatervrees? Bang dat iedereen naar die dikke dijen kijkt?


De Kruisspin! Geen allemansvriend in de natuur, eet desnoods zijn soortgenoten ook op! En al het andere wat in zijn web terecht komt! En dat kan van alles zijn! Zoals een honingbij (zie foto hieronder). De bij was ongetwijfeld bijziend want het merkte de web niet op, belandde verstrikt in de ragfijne en plakkerige draden en wordt stante pede omwikkeld met spinsel door de spin niet dan nadat het eerst werd geïnjecteerd met gif om de bij te doden. That’s life in de natuur: eten of gegeten worden! De oberbij vroeg nog aan de spin: “Honing bij de honingbij, moneer?”


Nog zo’n prachtige maar verboden plant, de speerdistel! Een veld met speerdistels heet dan ook een ‘speerdisteleerderij’, Een boer heft het glas niet bij het aantreffen van deze plant op zijn akker… Als bloem mooi om te zien, als ragebol met zijn zaadjes wat minder, alsof de bloem net wakker wordt! Honingbijen zijn er dol op, tenminste, als ze niet in een spinnenweb belanden…

O ja, geen plant om te plukken!
“Hoezo?!”, vraagt u zich nonchelant af!
“U merkt het vanzelluf wel!”, zeg ik grinnikend!


We sluiten Deel 4 af met een foto van de langpootmug die aan het bungeejumpen lijk te zijn. Hij steekt zijn twee voorpoten nog in de lucht alsof ie wil zeggen: “Kijk mij eens ‘bunzietjumpen zonder mijn poten te gebruiken’!”

Die poten hoeft hij ook niet meer te gebruiken, want ook deze mug staat op het dagmenu van de kruisspin, die ergens in een donker hoekje, bij het licht van een balsemienbloem alvast de tafel dekt…


Heb je zelf een leuke of mooie natuurfoto gemaakt van een insect of plant stuur ‘m dan op naar ons en dan publiceren we die in een van de volgende delen van deze rubriek. Of als je wilt weten hoe een bepaald insect heet die je in jouw tuin bent tegengekomen.

Stuur naar apbredactie@gmail.com


Volgende week Deel 5 van de serie “Wat je normaliter niet in je tuin ziet…

Foto’s en redactie © G. van Keulen

Advertentie
%d bloggers liken dit: