Bijna 33 °C in Andijk; Wervershoof nog warmer

Brandend zand.. Foto ter iillustratie

In Andijk werd het vandaag 32,7 °C om 15:12 u, daarna zakte de temperatuur enkele tienden graden naar 31,9 °C om 18:00 u.

Het blijft vanavond nog lang warm en pas tegen de ochtend daalt het kwik naar een aangenamere waarden. Zo daalde de temperatuur afgelopen ochtend om een uur of 5 naar een graad of 18.

In de regio

  • Wervershoof 33.9 °C om 15:57 u
  • Medemblik 31.4 °C om 15:41 u
  • Hem 32.9 °C om 16:03 u
  • Venhuizen I 33.0 °C om 17:02 u
  • Venhuizen II 33.3 °C om 15:23 u
  • Alkmaar Centrum 36.1 °C om 16:57 u

Nederland

In Geleen (Limburg) werd 43.3 °C om 18:20 u gemeten! Bijna 10 graden warmer dan bij ons in Andijk, dan is het hier een stuk koeler… In het hoge noorden, Delfzijl, werd het 33.3 °C om 18:14 u. In Zeeland, 36.6 °C om 16:43 u. In Overijssel, 35.7 °C om 16:29 u.

Aanhoudende hitte, vanaf zaterdag vooral in het zuiden en zuidoosten extreme hitte

Code Oranje voor de Zeeland, Noord-Brabant, Limburg en Gelderland

De komende dagen is er sprake van aanhoudende hitte in het hele land. Vanaf zaterdag kan het met name in het zuiden en zuidoosten extreem warm worden met maximumtemperaturen van 35°C of iets daarboven. In stedelijke gebieden kan het ook elders in het land 35°C worden. Ook de nachten worden geleidelijk steeds warmer met vanaf de nacht naar zondag minima van boven de 18°C, in stedelijke gebieden ook boven de 20°C. Het Nationaal Hitteplan van het RIVM is actief.

Het zeer warme weer houdt waarschijnlijk tot halverwege volgende week aan.

Het weerbericht van het KNMI

Het is zonnig en vanavond blijft het nog lang (tropisch) warm. De wind draait geleidelijk naar zuidoost en is zwak, aan zee en op het IJsselmeer matig. Aan zee is de wind eerst noordwestelijk.

Vannacht is het helder. De minimumtemperaturen worden pas aan het einde van de nacht bereikt en liggen tussen 15°C in het noorden en oosten en 20°C in het zuiden en westen. In stedelijke gebieden blijft het enkele graden warmer. De wind is oost tot noordoostelijk en zwak.

Morgen overdag is het zonnig, wel is er sluierbewolking aanwezig. Met maximumtemperaturen tussen 30°C in het noorden en plaatselijk 37°C in het zuiden van het land is het opnieuw een tropische dag. In het Waddengebied is er kans op enige verkoeling in de loop van de middag. De wind is oost tot noordoost en zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Vooruitzichten

Aanhoudende hitte. Zondag met name in de noordelijke kustgebieden tijdelijk iets minder hoge temperaturen. De kans op een bui is de eerste dagen klein. Vanaf woensdag toenemende kans op een onweersbui.

Foto door Adam Kontor op Pexels.com

%d bloggers liken dit: