Wat je normaliter niet ziet in je tuin… Deel 3

Foto © G. van Keulen

Melkbladluishouderij Wegmier. Hier kun je nog de overheerlijk bladluismelk krijgen. Boer Wegmier en zijn knechten melkt ze elke dag. Het is de Zwarte Bladluis die in de wei staat… Let op, een liter bladluismelk kost een vermogen en het duurt effe voordat je een litertje hebt, dat dan weer wel. Aan de Wegmier ligt het niet!


Deze olijk kijkende Bruinrode heidelibel heeft er zin in! Met zijn rode piloten-cap op (waarop ‘MAGA” staat: “Make Andijk Great Again“) begeeft hij zich naar de startlocatie…

Wegvliegen zit er niet zomaar in… er is nog een heel protocol:

“Flight control, this BRHL 001, ready for takeoff!
– “BRHL 001, this is Flight control, copy that, runway is clear! You can take off!”
– “Flight control, this is BRHL 001, 10-4”
– “BRHL 001, this is Flight control, Roger! Out!”

Medische keuring Libellen

Een röntgenfoto van de bruinrode heidelibel toont geen breuken aan. Ook geen sommen! Maar dat is het probleem niet! Waar laten we de thermometer?!


Heb je dat ook wel eens, dat je trek hebt in een verse broodje kaas, maar dat de bakker het nog moet bakken en dat jij bereid bent erop te wachten?

Dat gevoel moeten deze twee Rode Hooiwagens ook hebben, want beiden wachten op de bloemwantsen die nog in het ei zitten. De lange poten van de hooiwagens moeten de spinachtigen alarmeren zodra er een bloemwants uit het ei komt.

Een ‘puntzakje ‘bloemwantseitjes

Bloemwantsen? De naam zegt het al, ze houden van bloemen. Even voor de buurvrouw, wantsen steken niet en bijten evenmin. Ze zuigen!


Een Blinde Bij! Voor alle duidelijkheid, dit ‘gevleugelte’ heet dan wel zo, maar het is geen bij maar een zweefvlieg. Het is ook niet eens blind! Zweven doet het ook allerminst, het móet de vleugels flink laten fladderen wil het ergens komen! We worden dus in het ootje genomen!


Aanvankelijk dacht ik met een hoornaar te maken te hebben want dit is me een knaap van een gevleugelte! Maar eenmaal dichterbij was het duidelijk dat het de Stadsreus is, een echt flinke zweefvlieg… Ik heb het beestje niet kunnen opmeten want da vliegt weg zodra die een rolmaat ziet, maar wel het takje. Dat 1.2 cm dik – je kunt dan nagaan wat voor een knoepert deze hoornaar, pardon, Stadsreus is!

Wat ie hier in dit dorp te zoeken heeft is een onderzoek waard, want hij heet niet voor niets een Stadsreus…


We eindigen met een drama… doe de gordijnen dicht, en zet de radio zachtjes. Kinderen in huis? Laat ze iets voor zichzelf doen.


Deze hommel werd op de grond aangetroffen; het leek aanvankelijk dood te zijn maar bij nadere bestudering aan tafel bleek het diertje nog te leven. uit zijn poepertje stak een ‘ballonnetje’ (foto 1);

Foto 1 – de larve van de blaaskopvlieg verlaat de hommel via diens poeperd.

De volgende dag was de hommel wel dood, het bewoog niet meer, maar wat meteen opviel was een enorm gat op zijn achterwerk. Met behulp van het lampje op de camera konden we de binnenkant fotograferen: helemaal hol.

30 cm verderop lag een tergiet (rugplaatje van de hommel die kennelijk eraf is gesloopt door de parasiet, de larve van de blaaskopvlieg) foto 3, want het was intussen wel duidelijk dat de hommel geparasiteerd was.

Op de laatste foto nog even een zijaanzicht van het slachtoffer waarop te zien is dat een behoorlijk deel van haar achterlijf is verdwenen. Hommels worden levend van binnen opgevreten door dergelijke parasieten.

Een hommel wordt tijdens het vliegen ‘aangevallen’ door de blaaskopvlieg. Die legt middels een legboor die het tussen de tergieten (rugplaten) steekt, een eitje binnen in de hommel. De larve voedt zich door de hommel van binnen op te vreten. Pas als het onderlijf van de hommel van binnen is opgevreten sterft de gastheer. Het is dan ook het moment dat de parasiet de hommel – met brute kracht – verlaat. Het komt echter vaker voor dat de hommel zichzelf ingraaft. Waarom een hommel dat doet is niet bekend. Dat de hommel dit doet is voor de parasiet gunstiger omdat het de bedoeling is dat het zelf de winter overleeft. In de grond is de kans daarop een stuk groter.

De binnenkant van de hommel is weggevreten door de parasiet

Tot slot…

Dit Lieveheersbeestje heeft het – zo te zien – aan zijn lever.

Volgende week Deel 4 van de serie “Wat je normaliter niet in je tuin ziet…

Foto’s en redactie © G. van Keulen

%d bloggers liken dit: