Wat je normaliter niet ziet in je tuin… Deel 2

Je ziet ze vliegen! Maar wat het is zie je niet in de gauwigheid of ze moeten ergens gaan staan om even een pauze te houden. Dan is dát het moment om die beestjes op de foto te zetten zoals deze Slankpootvlieg, een onderorde van de Vliegen… Hij lijkt groot, maar is niet groter dan 7,5 millimeter! Het mag wel eens de poten, de slanke poten scheren! Dat dan weer wel!

Foto © G. van Keulen

‘Prachtig weer’ moet deze Doolhofspin gedacht hebben toen hij (of is het een ‘zij’?) op het raamkozijn de poten strekte om van de warme zon te genieten. Maar voor een doolhofspin wist deze knaap toch de weg te vinden naar het zonneterras… Ja, dit kan het dus zijn als jij je afvraagt wat er op je rug kriebelt!

Deze mooie Libelle wordt de ‘paardenbijter‘ genoemd omdat hij achter stekende insecten jaagt die je bij mens en dier (vooral het paard) ziet. Omdat het lijkt dat de Libellen dan het paard aanvalt wordt ie de ‘paardenbijter’ genoemd. Met zijn enorme ogen houdt ie jou goed in de gaten!

Irene Pad (ook wel bekend als iPad) is er weer! Anders dan voorgaande jaren liet zij op d’r wachten, waarschijnlijk door de droogte. Nu ze er weer is kunnen we gezamenlijk “Het Tuinpad van mijn vader” zingen, want dat is ze, een tuinpad… Hopelijk raakt ze niet van het padje af!

Een flinke druppel regenwater in het hart van een rozet akelei-bladeren. Ondanks de ruimte tussen de bladeren lekt het niet weg…. De kleuren bereik je door een hoge ISO-waarde in te stellen.

Door de weeks heet dit beestje de “Groene Gaasvlieg” maar zondags ’t Goudoogje. Je hebt ook een zwarte uitvoering van deze vlieg, maar die heet zondags, net als door de week, de Zwarte Gaasvlieg. De gaasvliegen hebben ook Latijnse namen, maar die worden alleen gebruikt op Koningsdag!

Sneu voor deze Kruisspin (zie inzet) die van de week een flinke klus had om een forse bandzweefvlieg te strikken in zijn web. ’n Vlieg, mug en ander gedierte dat in een web terecht komt van de kruisspin wordt helemaal ingepakt en wordt er door de spin een vloeistof in het lijf van het onfortuinlijk diertje gespoten om de boel op te lossen, zodat het dikke soep wordt…

Helaas voor de kruisspin vloog een Duitse Wesp voorbij en die zag het maaltje in de touwen hangen. Het is ook immers een soort van uithangbord wat de spin doet. Niet slim! De wesp bedacht zich geen tweede keer, ging zelf ook in de touwen en peuzelde de zweefvlieg zelf op. De kruisspin had niet alleen het nakijken maar ook een lege maag…


Je ziet dit en andere zaken bij jou in de tuin, balkon of gewoon buiten in het parkje!

Volgende week nog meer grut…

Deel 1 van “Wat je normaliter niet ziet in je tuin

Foto’s © G. van Keulen

%d bloggers liken dit: