De Dansmug danst in je tuin

De Dansmug met plumeau – Foto’s © CAPAND

Je struiken kunnen er vol mee zitten, met de dansmug (Chironomidae), ook wel vedermug genoemd vanwege zijn plumeau op z’n knar (foto 5) voor ♀ feromonen op te snorren. Even aan de struik schudden en het wemelt van die ‘miggen’. Zitten aan de onderkant van bladeren. Het is geen steekmug! Lengte 2-2,5 cm. Larven o.a. gebruikt voor visvoer. Wereldwijd voorkomend: duizenden subsoorten. In NL zo’n 475 stuks.

Afhankelijk van de windrichting kunnen ze ook massaal tegen de gevel van een huis gaan zitten waardoor het er ‘zwart’ uitziet van de muggen. Verdelgen heeft geen zin, daarvoor staan de ‘astronomische’ aantallen borg voor. Buiten dat, het is voor vogel en vis gewoon eten!

“Wat schaft de pot, lieverd”, vroeg meneer Baars aan zijn vrouw.
“We eten vandaag Chironomidae! Op z’n Hollands!”, was haar antwoord en schepte op.

Pakomar - portrét.tif
Microscopische foto © Pavel Kejzlar / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0)