Overlast van de processierups? Experts uit de regio aan het woord

Overlast van de processierups? Experts uit de regio aan het woord
Jeuk door de jeukrups – en andere – soms zeer ernstige reacties
Foto aangeleverd
Overlast van de processierups? Experts uit de regio aan het woord
De eikenprocessierups

Overlast van de processierups? Experts uit de regio aan het woord

Sommige mensen krijgen al jeuk bij het woord ‘eikenprocessierups’. De laatste jaren zijn de haren van deze jeukrups een enorme overlast geworden in ons land. In je achtertuin zitten of de hond uitlaten kan zorgen voor overlast als bultjes en jeuk. We lieten enkele experts aan het woord voor tips en advies en wat nou te doen als je in aanraking komt met de eikenprocessierups. 

Voorbereid op pad 

Bioloog Remco Peters uit Alkmaar doet al jaren onderzoek naar de processie- en bastaardsatijnrups. Bezoek je een gebied met eikenprocessierupsen? Hij geeft wat tips voor als je de natuur ingaat: ‘’Draag de juiste kleding als je op pad gaat. Zorg ervoor dat je hals, armen en benen bedekt zijn. Ga niet zomaar op de grond zitten. Ik raad je eigenlijk aan om fietsen of wandelen in gebieden met eikenbomen te vermijden. Ook oude nesten van vorig jaar bevatten veel brandharen en die kunnen verwaaien. Krijg je dikke oogleden, dikke lippen, een dikke tong en voel je je benauwd? Dan heb je misschien last van allergische klachten. Bel dan direct je huisarts.’’

Bestrijding van de rups

‘’Je ziet dat de plaag van afgelopen jaar de ogen heeft geopend bij een heleboel gemeentes,’’ vertelt Remco ‘Vorig rupsseizoen begonnen gemeenten pas met bestrijden toen de overlast al in volle gang was. Dit jaar gaan ze preventiever te werk, bijvoorbeeld door het ophangen van de nestkastjes voor de koolmees. Je kan ook zelf nestkastjes in de tuin ophangen voor onder andere de koolmees en boomklever. Deze vogelsoorten vinden rups een ware delicatesse. Het resultaat merk je pas wel het seizoen erop. Ga niet zelf de rupsen bestrijden met biologische bestrijdingsmiddelen, hitte of stofzuiger. Huur hiervoor een deskundig bedrijf in of vraag om advies bij de gemeente.’’ 

Melding doen van een nest

Bram van de Watering uit Hoorn heeft met een groep vrijwilligers de website Waarisdeprocessierups.nl opgericht. Bram: ‘’Nesten van de eikenprocessierups zijn te herkennen aan een hangende zak op een boom of onder een tak, gevuld met langharige rupsen. Denk je dat je zelf een nest bent tegengekomen? Je doet er goed aan dit te melden aan de gemeente, maar dit kan ook bij ons. Wij monitoren de klachten en staan in contact met lokale overheden door het hele land. Het helpt om een foto mee te sturen van de locatie.’’

Overlast van de processierups? Experts uit de regio aan het woord
Uiteindelijk wordt de rups een vlinder die ’s nachts actief is

Tips tegen de jeuk

Robert-Jan de Boer van Velvet Pharma (processierupsgel.nl) heeft een innovatief middel ontwikkeld tegen jeuk en bultjes door de processierups. Hij deed hier anderhalf jaar lang onderzoek naar. Robert-Jan: ‘’Heb je bultjes of jeuk? Ga niet krabben of wrijven! Probeer de brandharen van je huid te verwijderen met plakband  anders blijven de haren irriteren. Spoel daarna je huid met lauw water. Was je kleding op 60 graden. Smeer je daarna tweemaal daags in met onze geurloze gel. De processierups-gel heeft een actieve samenstelling die jeuk snel vermindert. De gel werkt ook erg goed bij huidirritatie door de bastaardsatijnrups’’. 

%d bloggers liken dit: