Alcohol- of drugsvergiftiging minderjarige West-Friese jongeren stijgt

Alcohol- of drugsvergiftiging minderjarige West-Friese jongeren stijgt

Alhoewel het totaal aantal vergiftigingen in de regio jaarlijks licht daalt, stijgt het aantal vergiftigingen onder minderjarigen. In het eerste kwartaal van 2020 stijgt het aantal geregistreerde alcohol- en drugsvergiftigingen onder minderjarigen in West-Friesland van 3 (vorig jaar) naar 8. Het zijn hoofdzakelijk jongens van 16 en 17 jaar oud die door de ambulance zijn opgehaald. Zowel de onwetendheid onder ouders als het toestaan van alcohol- en drugsgebruik blijven zorgpunten. De regio zet daarom verschillende middelen in die gericht zijn op ouders.

In meer dan de helft van de gevallen gaat het om alleen alcoholvergiftiging, 20% is een combinatie van alcohol en drugs.

Ouders zijn óók alcoholverstrekkers

Ronald Wortelboer, burgemeester van Stede Broec, is voorzitter van de Westfriese stuurgroep In control of alcohol & drugs: ‘Ouders zijn zelf verantwoordelijk voor hun kind en wat er achter de voordeur gebeurt. Zij beseffen vaak niet dat zij de grootste groep ongecontroleerde alcoholverstrekkers zijn. Wij kunnen buiten de deur veel grenzen stellen en alcohol minder aantrekkelijk maken, maar uiteindelijk is het uw kind dat de alcohol drinkt of drugs gebruikt.’

Tolerantie en thuisquarantaine

Elk jaar blijkt uit onderzoek dat het voorbeeldgedrag van ouders een enorme impact heeft op het gedrag van hun tiener(s). Zeker nu gezinnen meer dan ooit door de coronamaatregelen thuis zitten, met mooi weer samen in de tuin, is de verleiding groot om meer toe te staan. Juist nu moet de grens heel duidelijk zijn: geen 18, geen alcohol. Als jongeren op een gegeven moment wel weer met vrienden elders mogen afspreken en drinken, dan is de trend thuis al gezet. Dat beseffen ouders zich onvoldoende.

Ouders bereiken

De zeven wethouders volksgezondheid en burgemeester Wortelboer bepalen de focus van het regionale jeugd, alcohol en drugsbeleid. Een van de punten is de tolerantie van ouders tegenover alcohol- en drugsgebruik. De regio gaat meer communicatiemiddelen inzetten. Om hiermee ouders én de leeftijdsgroep 15- en 16-jarigen te bereiken. Ook gaat de aandacht van de Westfriese stuurgroep naar de aanpak van drugs.

Foto door Tembela Bohle op Pexels.com

%d bloggers liken dit: