Zuidwalvulkaan in de Waddenzee

Zuidwalvulkaan in de Waddenzee
Locatie Zuidwalvulkaan
Google Maps

Dat is even anders wakker worden dan te doen gebruikelijk op de zaterdagochtend, en al helemaal op een zaterdag in het Corona Tijdperk.

Het ANP meldde namelijk dat er een vulkaan is ontdekt in het Nederlands deel van de Noordzee en om wat preciezer te zijn op 100 km ten noordwesten Texel. En uitgerekend is deze vulkaan, Mulciber genaamd, naar de Romeinse god van vuur en vulkanen, werd heel toevallig gevonden door de Geologische Dienst Nederland. 

Maar daar gaat het nu even niet om. “Wat dan wel?”, hoor ik je vol ongeduld vragen! Er is nog een andere vulkaan op Nederlands grondgebied. En eentje die je bijkans kan zien als je op de kruin van de Westfriese Omringdijk zou staan en naar het noorden zou kijken. Op hemelsbreed zo’n 50 km ligt de Zuidwalvulkaan. In de Waddenzee. Ten zuiden van Vlieland. En zo’n 15 km ten noordwesten van Harlingen. Nog eentje doen? Het ligt iets meer dan 30 km ten noordoosten van Den Oever!

Het heeft uiteraard ook nog coördinaten: 53°13’00.0″N 5°11’00.0″E. Voor het geval je er een keer wil kijken…

Maar zien doen we de vulkaan niet, want de Zuidwalvulkaan ligt op een diepte van circa 2 km onder de Waddenzee! Nu is de Waddenzee niet zó diep, maar de vulkaan ligt dan ook in de bodem. Op Wikepedia staat de vulkaan beschreven: “De Zuidwalvulkaan (Fries: Súdwâlfulkaan) is een dode vulkaan in Nederland die zich ruim 2 km onder het aardoppervlak bevindt, onder de Waddenzee tussen Harlingen en Vlieland, meer precies iets ten zuidwesten van de zandplaat Griend. De vulkaan is niet meer actief sinds de late Jura (ca. 160-145 miljoen jaar geleden) en is sindsdien bedekt onder meer dan 2000 meter sedimentair gesteente, voornamelijk schalie en zandsteen uit het Krijt.”

Het krantenartikel van het Ad van 21 januari 1995 – Foto Delpher

De vulkaan zelf is ongeveer 1 km hoog, wat ons dan op een diepte brengt van 3 km. De vulkaan is dood, morsdood en volgens de wetenschappers blijft dat ook zo.

Dat de vulkanen gevonden zijn komt door de aardgaswinning. Er worden al sinds 1970 boringen gedaan in dat gebied van de Zuidwalvulkaan en aardgas gewonnen.

Wie meer wil lezen over de Zuidwalvulkaan kan terecht op

%d bloggers liken dit: