#Corona Noord-Holland Noord: 80 overlijdens || 7WFG: 30

#Corona Noord-Holland Noord: 80 overlijdens ||7WFG: 30

Het RIVM verstrekt sinds vandaag ook het aantal overlijdens per gemeenten, zoals in exacte aantallen als in verhouding (per 100.000 inwoners). De regio Noord-Holland Noord telt 80 overlijdens met de meeste sterfgevallen in Alkmaar (19), gevolgd door Drechterland en Hoorn met elk 8. De gemeente Medemblik kent 5 overlijden als gevolg van de COVID19.

In de regio van de 7WFG zijn het Drechterland en Hoorn met de meeste sterfgevallen als gevolg van het coronavirus. Medemblik volt met 5 en Koggenland met 4. Niettemin staat Stede Broec bovenaan in de lijst vanwege de overige aantallen in de diverse kolommen.

RIVM

Actuele cijfers COVID-19: 16 april 2020

Positief geteste personen2.9214 *(+1.061)
Ziekenhuisopnames9.309(+182)
Overleden personen3.315**(+181)

Vandaag zijn er 182 patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest) gemeld. Er zijn 181 personen als overleden gemeld. Deze mensen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld.

Tot nu toe zijn er 29.214 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu .

COVID-19 in verpleeghuizen

Naar schatting heeft ongeveer één derde van de verpleeghuizen tenminste één patiënt met COVID-19. We zien dat er de laatste dagen niet veel nieuwe verpleeghuizen met COVID-19 patiënten bijkomen. We zien wel verspreiding van COVID-19 binnen verpleeghuizen.

Op basis van de meldingen van patiënten met COVID-19 heeft het RIVM meldingen van patiënten in verpleeghuizen apart bekeken. Dit is in de tijd uitgezet. Onderzoekers keken naar 2 punten:

  1. het aantal nieuwe verpleeghuislocaties met tenminste één COVID-19 patiënt (Figuur 1),
  2. het aantal verpleeghuisbewoners met COVID-19 (Figuur 2).

Sommige meldingen worden later gedaan. Daarom kan het zijn dat nog niet alle meldingen van de meest recente week zijn meegenomen.

In Figuur 1 zie je dat het aantal verpleeghuizen dat voor het eerst een bewoner met COVID-19 meldt sinds eind maart minder wordt. Naar schatting heeft ongeveer één derde van het aantal verpleeghuizen tenminste één patiënt met COVID-19. In Figuur 2 zie je dat het aantal verpleeghuisbewoners met COVID-19 wel toeneemt. Het gaat hier alleen om verpleeghuisbewoners die getest zijn op COVID-19. In elk verpleeghuis wordt er volgens de richtlijn een beperkt aantal patiënten getest. Omdat dat niet bij alle patiënten gebeurt, ligt het daadwerkelijke aantal van patiënten in verpleeghuizen met COVID-19 hoger dan het figuur laat zien. Het RIVM werkt samen met NIVEL Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg  en Verenso Vereniging van Specialisten Ouderengeneeskunde en Sociaal Geriaters  om al deze gegevens toch te krijgen. Het gaat dan om patiënten die waarschijnlijk COVID-19 hebben/hadden, maar waarbij geen laboratoriumonderzoek is gedaan.

*Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.
** Er is een vertraging tussen de dag van ziekenhuisopname of overlijden en de dag waarop dat gerapporteerd wordt.  

COVID-19 in grafieken

Internationale kaart COVID-19

%d bloggers liken dit: