• Statistieken...

  • 2.161.370 Bezoekers
 • Volg de Dorpsraad Andijk op Twitter

 • Volg GWT Medemblik op Twitter

 • Volg AVC op Twitter

 • Buienradar

 • Agenda Andijk e.o.

  • Kerkdiensten in Andijk 18 april, 2021: 10:00 om 10:00 – 11:00 Bekijk hier het overzicht van de kerkdiensten in Andijk - Klik op onderstaande links voor extra informatie (adres, route, website en tijden)Gereformeerde Kerk AndijkProtestantse Gemeente Andijk-WervershoofMaria Middelares van alle Genaden Andijk
  • Kerkdiensten in Andijk 25 april, 2021: 10:00 om 10:00 – 11:00 Bekijk hier het overzicht van de kerkdiensten in Andijk - Klik op onderstaande links voor extra informatie (adres, route, website en tijden)Gereformeerde Kerk AndijkProtestantse Gemeente Andijk-WervershoofMaria Middelares van alle Genaden Andijk
  • Oud papier 1 mei, 2021: 13:30 om 13:30 – 18:00 Andijk
  • Kerkdiensten in Andijk 2 mei, 2021: 10:00 om 10:00 – 11:00 Bekijk hier het overzicht van de kerkdiensten in Andijk - Klik op onderstaande links voor extra informatie (adres, route, website en tijden)Gereformeerde Kerk AndijkProtestantse Gemeente Andijk-WervershoofMaria Middelares van alle Genaden Andijk
 • Politie NH-N op Twitter

 • Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

 • RWS Verkeerinformatie

 • NHD West-Friesland

 • Reacties…

  James van der Gulik op Ria Manshanden verlaat de poli…
  James van der Gulik op Ontmoetingstuin Lief Plekje Gr…
  James van der Gulik op Samenwerkingsraadsvragen PWF e…
  andre op Samenwerkingsraadsvragen PWF e…
  James van der Gulik op Verkiezing Tweede Kamer
  James van der Guliki op Verkiezing Tweede Kamer
  James van der Gulik op P10 claimt anderhalf miljard v…
  James van der Gulik op EXPLOSIE GGD TESTSTRAAT B…
  James van der Gulik op Coronaproof stemmen voor de Tw…
  James van der Gulik op KBO-PCOB: Ga 40 dagen de uitda…
  James van der Gulik op Gemeente Medemblik roept inwon…
  James van der Gulik op Is er ook aandacht aan ‘…
  James van der Gulik op Vaccinatie in Medemblik gaat 1…
  James van der Gulik op Vaccinatie update: 85- tot 90…
  James van der Gulik op Vaccinatie update: 85- tot 90…
 • wordpress com stats
 • West-Friesland

  Abbekerk, Andijk, Avenhorn, Benningbroek, Berkhout, Blokker, Bovenkarspel, De Goorn, De Weere, Enkhuizen, Grootebroek, Grosthuizen, Hauwert, Hem, Hensbroek, Hoogkarspel, Hoogwoud, Hoorn, Lutjebroek, Medemblik, Nibbixwoud, Obdam, Onderdijk, Oosterblokker, Oosterleek, Opmeer, Oudendijk, Spanbroek, Ursem, Venhuizen, Wervershoof, Westwoud, Wognum, Zwaag, Aartswoud, Lambertschaag, Midwoud, Oostwoud, Opperdoes, Scharwoude, Schellinkhout, Sijbekarspel, Spierdijk, Twisk, Wadway, Wijdenes, Zuidermeer, Zwaagdijk, Zwaagdijk Oost, Zwaagdijk West
 • IP address
 • Flag Counter
 • Rechten & Cookies

  © Alle rechten voorbehouden.

  Andijker Persbureau (APB) en Andijker Nieuws Net, 2009 - 2016. Nieuws van, over Andijk, over of door Andijkers en uit de (wijde) omgeving. Nieuws van alle dag.

  Cookies

  Deze website (Wordpress e.a.) gebruikt cookies voor analytische doeleinden: om het gebruik van deze website te analyseren. Er wordt bijgehouden hoeveel bezoekers deze site bezoeken en welke berichten er worden gelezen. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.

  Disclaimer

 • IOITL

Bijbelse borden uit 17de-eeuws Enkhuizen gerestaureerd

Bijbelse borden uit 17de-eeuws Enkhuizen gerestaureerd - Foto Provincie Noord-Holland

De provincie Noord-Holland heeft vijf 17e eeuwse schotels laten restaureren. Vier schotels hebben een identieke beschildering van Christus aan het kruis. Archeologie West-Friesland vond de borden tijdens een onderzoek in Enkhuizen. 

In 2018 voerde Archeologie West-Friesland in opdracht van woningcorporatie Welwonen een archeologisch onderzoek uit op de percelen Westeinde 88-90 in Enkhuizen. Deze locatie, lokaal ook bekend als de bollenschuur van ‘Tulpe Piet’, werd ontwikkeld voor 26 huurappartementen. Op het perceel vonden de archeologen een oude waterput met afval van de bewoners uit de Gouden Eeuw. De oude put bevatte veel voorwerpen van keramiek, die dateren tussen circa 1625 en 1680. Wat de inhoud van de waterput echt bijzonder maakte, waren een vijftal Nederlandse schotels met Bijbelse voorstelling. Vier schotels hebben een identieke beschildering van Christus aan het kruis met aan weerszijden Maria en Johannes de Evangelist. Het vijfde bord toont het offer van Abraham. Wat deze vondst extra bijzonder maakt is dat deze informatie verschaft over de gebruikers van de schotels, iets wat bij museale stukken zelden het geval is.

Bijbelse borden uit 17de-eeuws Enkhuizen gerestaureerd - Foto Provincie Noord-Holland
Bewerking © CAPAND

De bijbelse borden duiden op de katholieke gemeenschap die in het Protestantse West-Friesland tijdens de opstand wel hun geloof mochten belijden, maar dit vooral binnenskamers dienden te doen. Om dit geloof in huis te uiten, tooiden zij hun woning met de Bijbelse voorstellingen. Onder de vondsten uit de waterput bevinden zich nog meer voorwerpen met religieuze afbeeldingen, zoals twee Delftse bordjes met Bijbelse taferelen en een pot van roodbakken aardewerk met de tekst ‘Eerdt God anno 1668’. De schotels zijn zeer waarschijnlijk gemaakt in het atelier van Willem Jansz Verstraeten (tot 1655) of zijn zoon Gerrit Willemsz Verstraeten (1642-1657) in Haarlem.

Bijbelse borden uit 17de-eeuws Enkhuizen gerestaureerd - Foto Provincie Noord-Holland
Bewerking © CAPAND

Omdat de schotels zo bijzonder zijn heeft de provincie Noord-Holland ze bij het restauratieatelier Restaura in Heerlen laten restaureren. 

Op https://collectie.huisvanhilde.nl/ staat meer informatie over de borden en wordt stilgestaan bij bijzondere details. 

Bijbelse borden uit 17de-eeuws Enkhuizen gerestaureerd
De vindplaats van de vijf borden | Foto Google

Foto’s Provincie Noord-Holland
Bewerkingen © CAPAND