#Corona Nederland | Maatregelen verlengd tot 28 april || #Corona Noord-Holland Noord | Ziekenhuisopnames NHN

De maatregelen die aanvankelijk tot 6 april zouden gelden, zijn vandaag verlengd tot 28 april. Een van de belangrijkste onderdelen daarvan zijn de scholen. Die blijven nog dicht. Dat heeft premier Rutte gezegd op een persconferentie na het crisisberaad tussen de meest betrokken ministers.

Dat betekent dat de scholen ook na 6 april dicht blijven, net als de horeca. Ook het dringende advies om 1,5 meter afstand van elkaar te houden en zo veel mogelijk thuis te blijven, blijft van kracht. Het uitoefenen van contactberoepen, zoals kappers en masseurs, blijft verboden.

‘Maak geen plannen voor de meivakantie’

28 april valt midden in de meivakantie, dus leerlingen gaan op zijn vroegst na 3 mei weer naar school. Rutte zei dat het devies is en blijft om binnen te blijven “We willen dat zo min mogelijk mensen door het land gaan reizen. Na 28 april gaan we echt nog niet helemaal terug naar de oude situatie. Dus ga geen plannen maken voor de meivakantie.”

Vakantieparken en campings gaan niet verplicht dicht, maar de gezamenlijke wc- en douchegebouwen op campings moeten wel gesloten worden.

“We realiseren ons dat we veel van mensen vragen, maar het is echt nodig.” De ontwikkelingen in de verspreiding van het virus en de druk op de IC-afdelingen laten volgens Rutte geen ander besluit toe. [Bron NOS]

#Corona Noord-Holland Noord
Ziekenhuisopnames NHN

De gemeenten in Noord-Holland Noord | © CAPAND / GvK

31-03-2020 | Het RIVM heeft besloten on niet langer informatie (getallen) van het aantal personen per gemeenten die positief getest zijn en lijden aan COVID19-ziekte. Daarvoor in de plaats verstrekt het RIVM het aantal personen per gemeente dat is opgenomen of opgenomen is geweest in een ziekenhuis (niet per definitie in Hoorn).

Bijkomstigheid is dat het RIVM alleen nog het aantal per 100.000 noemt en niet het exacte aantal wat nu is opgenomen. Dat houdt in dat we dit terugrekenen naar de aantallen, maar dit getal wil niet zeggen dat er op dit moment x-aantal mensen in het ziekenhuis liggen. Een deel (of ook weer niet) is opgenomen geweest, of ligt in het ziekenhuis. Het gaat dus om het aantal dat in een ziekenhuis (is) opgenomen (geweest).

Alleen de West-Friese gemeenten | © CAPAND / GvK

Aantal gemelde COVID19-patiënten

Aantal gemelde ziekenhuisopnames

Aantal overlijdens per gemeente

Minister van VWS
Testcapaciteit verviervoudigd, coronatests mogelijk voor al het zorgpersoneel
De testcapaciteit voor COVID-19 tests wordt de komende weken sterk uitgebreid. Half april is het daardoor mogelijk om 17.500 tests per dag uit te voeren. Momenteel worden er dagelijks ruim 4000 tests uitgevoerd. De grotere capaciteit leidt tot een ruimer testbeleid. Zorgmedewerkers en patiënten met klachten buiten het ziekenhuis kunnen voortaan ook worden getest.
Het gaat hierbij om verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, thuiszorg, jeugdzorg en GGZ. Ook huisartsen kunnen mensen in risicogroepen met klachten of patiënten met een grote zorgbehoefte testen. Het nieuwe testbeleid wordt in een RIVM-richtlijn vastgelegd en gaat in per 6 april.

Minister De Jonge (VWS): “Alle mensen die werken in de zorg, of dat nou in het ziekenhuis, in de thuiszorg, of in het verpleeghuis is, moeten erop kunnen rekenen dat zij hun werk veilig kunnen doen. Dat betekent onder meer dat we al het zorgpersoneel dat in lichamelijk contact komt met patiënten zouden moeten kunnen testen. Voor hun eigen geruststelling, en die van hun families. Maar ook ter bescherming van de kwetsbare mensen met wie zij vaak werken.”

Uitbreiding testcapaciteit
Momenteel worden ruim 4000 tests per dag afgenomen. De testcapaciteit wordt de komende weken stapsgewijs uitgebreid. Het aantal door het RIVM gevalideerde testlabs is daarvoor uitgebreid van 15 naar 41. Zo wordt er onder meer extra capaciteit gerealiseerd bij de medisch microbiologische labs in ziekenhuizen, bij bioveterinaire labs en het diagnostisch lab van bloedbank Sanquin. Met de inzet van deze extra labs neemt de totale capaciteit toe tot 17.500 tests per dag. Door verlengde werktijden bij alle labs kan deze capaciteit zo nodig worden verhoogd tot 29.000 tests per dag.

Beschikbaarheid testmaterialen

Laboratoria moeten hiervoor wel voldoende voorraad en leveringszekerheid hebben van testmaterialen. Wereldwijd zijn testmaterialen schaars. Het ministerie van VWS volgt daarom de komende periode wekelijks de voorraden van kritische producten, om als dat nodig is deze her te verdelen over de labs waar de behoefte het grootst is. Ook wordt via de Speciaal Gezant onderzocht wat de mogelijkheden zijn om testmateriaal in eigen land te gaan produceren.
%d bloggers liken dit: