"Alleen Medemblik, Opmeer, Drechterland en Texel 'virusvrij'" | Onderzoek Kernvisie gaat gewoon door!

"Alleen Medemblik Opmeer Drechterland en Texel 'virusvrij'" | Onderzoek Kernvisie gaat gewoon door!

In Noord-Holland Noord zijn alleen de gemeenten Medemblik, Opmeer, Drechterland en Texel nog ‘virusvrij’; “Dat wil zeggen”, zo verklaart Gerrit van Keulen van de Dorpsraad Andijk, “dat er nog geen mogelijke COVID19-patiënten positief getest zijn. Maar morgen kan het anders zijn. Het is daarom belangrijk dat de maatregelen die de regering heeft afgekondigd, stipt op te volgen. Dat is niet alleen in jouw eigen belang, maar ook van anderen!

“We krijgen regelmatig mensen aan de lijn en in de mail, messenger of via WhatsApp, die allerlei vragen hebben die te maken hebben met de virusuitbraak. Wij sturen ze zo goed als het kan naar de juiste instantie of organisatie, maar er zijn er ook die zich beklagen over het gedrag van anderen en vooral over het hamsteren…”

Van Keulen heeft er begrip voor dat er mensen zijn die daarover klagen: “Het zijn veelal ouderen, of mensen met een handicap of chronische ziekte. En daarmee zijn ze al kwetsbare mensen, maar is het uitermate vervelend als ze met moeite en pijn de winkel inkomen om dan geconfronteerd te worden met lege schappen… ook al komen ze vroeg bij de winkel.” Over het hamsteren zal het laatste nog niet gezegd zijn, denkt de voorzitter: “Er moet een regeling komen, want anders krijgen we op termijn echt problemen en niet alleen hier!”

"Alleen Medemblik Opmeer Drechterland en Texel 'virusvrij'" | Onderzoek Kernvisie gaat gewoon door!
De scholen zijn dicht in Andijk en in de rest van het land – Foto © Corina Sas

‘Mijd contacten!’

De Dorpsraad Andijk ontvangt ook klachten over de gedragingen van mensen, die de maatregelen niet zo nauw nemen: “Ja, ook hier weer zijn het bezorgde burgers die aangeven dat hier en daar grote groepen kinderen spelen, maar ook dat ouderen samenscholen ergens en er dan lacherig over doen dat je afstand moet houden of dat je juist als een risicogroep beter thuis kunt blijven. Ze brengen zichzelf daarmee in gevaar, maar ook anderen om besmet te raken. Men moet zich er goed van bewust zijn dan iedereen geveld kan worden door het virus, maar dat door jouw toedoen dit een ander kan overkomen! We moeten het samen doen als samenleving, en nu het erop aan komt zou het van wijsheid getuigen gehoor te geven aan wat de regering hierover zegt!”

"Alleen Medemblik Opmeer Drechterland en Texel 'virusvrij'" | Onderzoek Kernvisie gaat gewoon door!

‘Maatregelen in acht nemen!’

“We hebben best begrip dat gezinnen met kinderen het als problematisch ervaren dat de scholen dicht zijn en dat je de kinderen niet in huis kan houden, zeker niet als het goed weer is! Maar ook hier zijn de maatregelen duidelijk: mijd groepen, was je handen, heb je verkoudheidsverschijnselen blijf dan hoe dan ook binnen en als het jouw kind betreft die verkouden is, houd ze dan ook binnen! Als we nu met z’n allen hieraan meewerken dan heeft dit eerder resultaat dan wanneer we maar wat doen. En ja, het zal een kwestie zijn van volhouden… Maar niemand zit te wachten op overvolle ziekenhuizen en overwerkt personeel in de zorg! Bovendien, als dit niet goed wordt nageleefd dan wordt de kans groter dat er een moment komt dat het niet meer op vrijwillige basis is, maar wordt opgelegd. Wees wijs, blijf thuis, beperk je sociale contact zoveel als mogelijk, werk desnoods in de tuin, maar mijd anderen! Wij hebben zelf ook kleinkinderen die wij nu niet zien, behalve dan via Skype, dat is ook een leuke ervaring voor de kinderen. Maak er iets leuks van, iets waar ze naar uitkijken! Ze krijgen elke dag les van hun moeder en dat gaat uitstekend!”

"Alleen Medemblik Opmeer Drechterland en Texel 'virusvrij'" | Onderzoek Kernvisie gaat gewoon door!
Lege speeltuinen? – Foto © Corina Sas

‘Weten wat er gaat gebeuren’

“We houden de cijfers van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu in de gaten om te weten te komen hoe het virus zich hier ontwikkelt. Het is informatie die iedereen kan inzien via de website van het RIVM, maar met die cijfers gaan we wel aan de slag. Je kunt op den duur voorspellingen doen, uitrekenen wat de dag van morgen zal brengen. Uiteraard fluctueert dit, maar het geeft je een indicatie. Alleen dat al, dat je een idee hebt wat jou te wachten staat maakt het je zekerder in deze onzekere tijd. Zie het als een vorm van weersverwachtingen, als je weet dat het morgen grote kans op regen is dan houd je daar rekening mee… Hoe dan ook, volg de maatregelen op en denk ook aan je buren die het wellicht moeilijker hebben of niet meer naar buiten durven of kunnen gaan. Misschien dat jij dan kan helpen. Als dat het geval is, neem wel de maatregelen in acht, houd afstand, geen handen schudden, niet hoesten of niezen in je handen, maar in je elleboog, en was je handen regelmatig! Dus niet naar binnengaan, maar bij de voordeur de boodschappen neerzetten terwijl de buurman of buurvrouw achter de voordeur wacht totdat jij weer op de stoep staat. Pas dan doe je de deur open om de boodschappen te pakken!”

"Alleen Medemblik Opmeer Drechterland en Texel 'virusvrij'" | Onderzoek Kernvisie gaat gewoon door!

‘Kernvisie Andijk? Onderzoek gaat gewoon door!’

De Dorpsraad Andijk gaat evenwel door met het onderzoek met betrekking tot de kernvisie voor Andijk: “We hebben al vroegtijdig rekening gehouden met de ontwikkelingen en hadden al een Plan B klaarliggen voor het onderzoek. Het is vrij simpel, dat wat je op een bijeenkomst wilde doen, doe je nu via de krant en via de website en social media! Volgende week gaan we van start met het onderzoek naar “Wonen in Andijk”, vanaf woensdag 25 maart om 12:00 uur staat er weer een enquête online waaraan men kan meedoen!”

%d bloggers liken dit: