GGD Hollands Noorden: Nieuwe fase coronavirus

De Nederlandse koers om het coronavirus te bestrijden is op donderdag 12 maart drastisch veranderd. In de afgelopen weken werkte de GGD aan het aantonen van het virus bij individuele patiënten. Positieve patiënten werden geïsoleerd en hun contacten nauw gemonitord.  

Tegengaan wijde verspreiding
Nu ziet de GG echter steeds meer patiënten in Nederland waarvan de bron van de besmetting niet duidelijk is. Dit wijst erop dat het virus zich door heel Nederland aan het verspreiden is. Daarom worden nu op landelijk niveau maatregelen genomen om wijde verspreiding tegen te gaan. Deze maatregelen zijn erop gericht dat mensen met klachten thuis blijven en mensen minder contact met elkaar hebben. 

Zorg waarborgen
Als de verspreiding langzamer gaat, zijn er minder mensen tegelijkertijd ziek. De zorg voor zieke patiënten kan daarmee de komende tijd beter gewaarborgd worden. Het testen van patiënten komt steeds verder op de achtergrond te staan. De GGD gaat er nu van uit dat iedereen die ziek is, het virus mogelijk heeft. 

Enkel specifieke groepen
Voor enkele specifieke groepen en situaties zullen GGD’en de komende tijd nog wel testen afnemen. De GGD doet ook geen bron- en contactonderzoek meer bij patiënten met het coronavirus. Voor alle contacten geldt namelijk, net als voor alle andere Nederlanders, dat zij thuis moeten blijven bij klachten en bij ernstige ziekte de huisarts moeten bellen. 

Evenementen
Op aanwijzing van de minister voor Medische Zorg en Sport besloot de voorzitter van de veiligheidsregio, de heer Piet Bruinooge, vandaag dat evenementen met meer dan honderd bezoekers worden afgelast. Het besluit is van toepassing op de regio Noord-Holland-Noord in de periode van 13 maart tot en met 31 maart 2020. Het geldt ook voor publieke locaties, zoals musea, concertzalen, theaters en sportclubs en sportwedstrijden.

Bel alleen 112 bij levensbedreigende situaties
Bel alleen 112 bij levensbedreigende situaties, zoals een hartinfarct, ernstig ongeluk of brand. Het 112-nummer raakt vooral na 20.00 uur overbelast door mensen die bellen met klachten over koorts en verkoudheid. Daardoor kunnen mensen in levensbedreigende situaties 112 niet meer goed bereiken. 

Huisartsenposten voor acute medische hulp
Bel huisartsenposten alleen voor acute medische hulp die niet levensbedreigend is. Ook bij de huisartsenposten is het heel druk. Zij vragen daarvoor uw begrip.

Erg snel
De ontwikkelingen rond het coronavirus zijn in binnen- en buitenland erg snel gegaan. Deze berichtgeving is dan ook een momentopname en is op het moment van lezen wellicht alweer achterhaald op sommige punten. 

%d bloggers liken dit: