Coronavirus: gevolgen voor afspraken gemeente, openbaar vervoer, kerkdiensten en andere afgelastingen van evenementen in en rond Andijk

De coronavirus is niet alleen een bedreiging van de volksgezondheid ook het in andere opzichten lijdt de samenleving aan de gevolgen daarvan. Vooral op social media valt te lezen dat de ene na de andere bijeenkomst, optredens, concert of wat voor evenement dan ook is afgelast.

Het kabinet maakte gisteren nieuwe maatregelen bekend waarmee het de verdere verspreiding van de coronavirus wil tegengaan.

Coronavirus: Geen kerkdiensten in Andijk en andere afgelastingen van evenementen
De klokkentoren van de RK-kerk aan de Bangert in Andijk – Foto © Corina Sas

Kerkdiensten

Coronavirus: Geen kerkdiensten in Andijk en andere afgelastingen van evenementen

Op de website van de Gereformeerde kerk in Andijk valt te lezen dat de kerkenraad heeft besloten de kerkdiensten voor de rest van de maand geen doorgang te laten vinden. “Een moeilijk maar verstandig besluit dat we in de geschiedenis van onze kerk niet eerder hoefden te nemen. Het is pijnlijk, omdat we elkaar in moeilijke tijden juist willen ontmoeten om elkaar de bemoedigen met het evangelie en om te bidden”, schrijft ds. Koos Staat in een brief aan de gemeenteleden.

Coronavirus: Geen kerkdiensten in Andijk en andere afgelastingen van evenementen

De website van de parochie Maria Middelares van alle Genaden kerk Andijk staat vermeld: “In verband met de laatste ontwikkelingen rondom het Coronavirus (COVID-19), scherpen de bisschoppen in Nederland de al eerder getroffen maatregelen aan. Alle publieke liturgische vieringen op zaterdagavonden en zondagen worden tot 31 maart afgelast.”

Concerten, veilingen, bijeenkomsten...

Ook allerlei andere evenementen in Andijk zijn inmiddels afgelast. Wie dit weekeind een concert, veiling of een andere bijeenkomst zou bijwonen kan ervan uitgaan dat die is afgelast of uitgesteld. Ook kernraden vragen aan de gemeente Medemblik bijeenkomsten te annuleren.

Coronavirus: Geen kerkdiensten in Andijk en andere afgelastingen van evenementen

“Men doet er verstandig aan de maatregelen die zijn afgekondigd van de zijde van de regering op te volgen. Het is wat de minister-president zegt dat we het samen moeten doen om de verdere verspreiding van de coronavirus tegen te gaan”, zegt Gerrit van Keulen, voorzitter van de Dorpsraad Andijk. “Het virus is in deze contreien nog niet vastgesteld, maar dat wil niet zeggen dat we ‘virusvrij’ zijn. Juist daarom zijn de maatregelen voor heel Nederland van kracht! Het gaat niet alleen om bijeenkomsten van meer dan 100 personen maar ook om mensen die verkoudheidsklachten hebben, of op andere manieren te kampen hebben met verminderde weerstand. En niet te vergeten ouderen. Als dorpsraad houden wij ook rekening mee met de corona-uitbraak en voor de komende tijd hebben we geen bijeenkomsten gepland voor de kernvisie. Daarvoor in de plaats hebben we Plan B in werking laten treden en dat betekent dat we de inwoners via de website en via Facebook zullen informeren en betrekken!”

Coronavirus: Geen kerkdiensten in Andijk en andere afgelastingen van evenementen
Coronavirus: Geen kerkdiensten in Andijk en andere afgelastingen van evenementen
Verkouden? Blijf dan thuis!

Gemeente Medemblik

Heeft u een afspraak in het gemeentehuis? Dan vraagt de gemeente u om niet naar het gemeentehuis te komen als u klachten heeft zoals hoesten, niezen en/of koorts.

Heeft u al een afspraak staan met de gemeente en heeft u klachten?

Zeg de afspraak dan af via de knop in de bevestiging van de afspraak die u eerder per mail hebt gekregen. Plan meteen ook een nieuwe afspraak in na 31 maart. Kan het tot zo lang niet wachten? Neem dan telefonisch contact op met de gemeente.

Heel veel dingen die u met de gemeente wilt regelen, kunt u al via deze website doen. Kijk dus als u een vraag heeft of we u online kunnen helpen.

Aangepaste diensteregeling OV

Gebruikers van het openbaar vervoer doen er goed aan voorafgaand aan hun reis na te gaan of de dienstregeling is gewijzigd door toedoen van de huidige situatie.

Buurtbus 438 meldt:

Vanzelfsprekend kan dit ook invloed hebben op andere lijndiensten.

Spoorwegen

Op een beperkt aantal trajecten minder extra treinen in de spitsuren!

Net als in heel Nederland hebben wij ook te maken met minder collega’s die aan het werk kunnen. We willen hen inzetten daar waar ze het hardst nodig zijn, op de reguliere treindiensten, om Nederland zo goed mogelijk in beweging te houden. De afgelopen week hebben we door de maatregelen rond het coronavirus al veel minder reizigers gezien in de trein. Vooral in de provincie Noord-Brabant zijn de reizigersaantallen fors gedaald. Daarnaast is de verwachting dat het aantal reizigers nog verder zal afnemen door de maatregel van de overheid om zoveel als mogelijk thuis te werken en het besluit van hogescholen en universiteiten om hoorcolleges online te doen.

Op deze trajecten rijden minder treinen:

 • Tussen Den Helder en Alkmaar vervallen de Intercity’s van/naar Eindhoven en verder
 • Tussen Amersfoort en Deventer vervallen de extra spitsintercity’s
 • De rechtstreekse treinen tussen Dordrecht en Eindhoven rijden niet
 • Tussen Haarlem en Alkmaar rijden de extra spitsintercity’s niet
 • Tussen Den Bosch en Oss rijden de extra spitssprinters niet
 • Tussen Amsterdam en Enkhuizen rijden de extra spitsintercity’s in de spits niet
 • Tussen Groningen en Assen rijden de extra spitssprinters niet
 • Tussen Utrecht Centraal en Houten Castellum rijden de extra spitssprinters niet
 • Tussen Breukelen en Veenendaal Centrum rijden de extra spitssprinters niet
 • De museumtrein van en naar Utrecht Maliebaan rijdt niet
 • Tussen Harderwijk en Amersfoort rijden de extra spitssprinters niet

Plan uw reis vooraf met de reisplanner.

Verkouden? foto door Pixabay op Pexels.com

%d bloggers liken dit: