Vrouwelijke nieuwkomers aan de slag bij leer-werkplek Noppes

Vrouwelijke nieuwkomers aan de slag bij leer-werkplek Noppes

Exact een jaar geleden startte bij het kledingsorteercentrum van Noppes in Zwaag een leer-werktraject voor 12 vrouwelijke vluchtelingen met een uitkering bij WerkSaam. Deze proef bevalt zo goed dat WerkSaam en Noppes op 12 maart 2020 een overeenkomst tekenen. Hierin staat dat de samenwerking doorgaat en dat er komende jaren meer trajecten voor deze groep vrouwen komen. Zodat ze goed kunnen integreren in Nederland, zich kunnen ontwikkelen en een eerste stap richting een betaalde baan zetten.

De vrouwen, met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, leren arbeidsvaardigheden in een veilige omgeving, waarbij rekening wordt gehouden met onder meer het eigen werktempo en de belastbaarheid. Naast het werken krijgen de vrouwen ook een training ‘taal op de werkvloer’. Zo leren de vrouwen op een praktische manier de Nederlandse taal. Het apart opgezette leer-werktraject past heel goed binnen de doelstelling van Noppes om zoveel mogelijk mensen werkervaring op laten doen. Het is een eerste stap naar betaald werk.

De vrouwen krijgen begeleiding van Ronahi Ibrahim. Zij is trajectbegeleidster en volgde zelf ook dit leerwerktraject. Zij spreekt de taal en kent de cultuur van de deelnemers. Als ze het leerwerktraject succesvol doorlopen, hebben ze net als de Ronahi kans op een betaalde baan.

Zelfverzekerd en sterker

Ronahi Ibrahim: “Een jaar geleden startte ik als trajectbegeleider bij Noppes. Eerst om het werk te leren. Toen had ik ook nog een uitkering. Sinds oktober is het echt mijn baan. Ik kreeg hierbij veel steun van mijn coach bij WerkSaam. Ik ben heel blij en trots dat ik deze kans krijg. Ik voel me zelfverzekerder en vrijer, omdat ik nu mijn eigen geld verdien. Ik kan nu ook nog beter Nederlands praten, heb meer discipline en ik voel me lichamelijk sterker. Mijn wereld is groter geworden, doordat ik meer contact heb met anderen. Door mijn werk als trajectbegeleider mag ik vrouwen helpen met de uitleg van het werk en vertaal ik voor ze. Ik kom uit Irak en spreek hun taal. Het is voor veel dames best een stap om dit werk te doen. Sommigen zijn in hun eigen land niet naar school geweest. Ze zaten daar vaak alleen thuis. Dit werk doen in een ander land en in een andere taal is extra moeilijk. Ik vind het heel leuk om ze daarbij te helpen. Ik hoop dat deze vrouwen net als ik een mooie baan krijgen en economisch onafhankelijk worden.”

Over WerkSaam Westfriesland

WerkSaam is een samenwerkingsverband op het terrein van ‘Werk en Inkomen’ van zeven Westfriese gemeenten. WerkSaam Westfriesland staat voor werk, ontwikkeling en inkomen. Wij begeleiden mensen naar de arbeidsmarkt. Wij geloven dat werken loont en gaan ervoor dat iedereen meedoet. WerkSaam maakt dit mogelijk door maatwerk te leveren op het gebied van arbeidsbemiddeling, arbeidsontwikkeling en inkomensondersteuning. Dit gebeurt samen met werkgevers en partners. WerkSaam kent de regio, regelgeving en weet wat werkgevers nodig hebben. Samen bijdragen aan een WerkSaam Westfriesland!

Meer informatie over WerkSaam vindt u op www.werksaamwf.nl.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Asiel, Migratie en Integratiefonds (AMIF).

%d bloggers liken dit: