Twee patiënten met #Coronavirus in Noord-Holland Noord | #CoronavirusNL

Hygiënemaatregelen van belang om verspreiding coronavirus tegen te gaan - Twee patiënten met #Coronavirus in Noord-Holland Noord | #CoronavirusNL - Dorpsraad Andijk
Twee patiënten met Coronavirus in Noord-Holland Noord

Maandagmiddag is vastgesteld dat er in de regio Noord-Holland-Noord twee mensen met het coronavirus (Covid-19) besmet zijn. Het gaat om twee volwassen mannen; een uit de gemeente Schagen en een uit de gemeente Alkmaar. Dat meldt de GGD Hollands Noorden. Er is geen verband tussen deze twee personen. 

De man uit gemeente Alkmaar is in Azië en Oostenrijk geweest. De man uit gemeente Schagen is in Noord-Italië geweest. Beide mannen zijn in thuisisolatie geplaatst. Hun huisgenoten moeten in thuisquarantaine blijven. GGD Hollands Noorden heeft zicht op de situatie, brengt de contacten van deze patiënten in kaart voor contactonderzoek en houdt de ontwikkelingen scherp in de gaten. 

Wat houdt contactonderzoek in?

Om te voorkomen dat de ziekte zich verder in Nederland verspreidt, brengen het RIVM en de GGD in kaart wie er nauw contact heeft gehad met de besmette persoon. Deze personen (die contacten worden genoemd) worden de komende periode gemonitord. We vragen hen om twee keer per dag hun temperatuur op te nemen en dit te melden aan de GGD. Ook moeten zij het melden als ze andere klachten hebben. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in onze regio verder kan verspreiden. 

Waar kunt u met vragen terecht? 

Hygiënemaatregelen van belang om verspreiding coronavirus tegen te gaan

Hygiënemaatregelen van belang om verspreiding coronavirus tegen te gaan
Voel je je ziek of heb je een verkoudheid blijf dan thuis!
  • Goed je handen wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog;
  • Gebruik papieren zakdoekjes;
  • Met ingang van 9 maart geven we elkaar geen hand meer ter voorkoming dat we een ander besmetten of dat je zelf besmet wordt;
  • Voel je je grieperig of ben je verkouden, blijf dan thuis;
  • Worden klachten erger en heb je koorts, neem dan telefonisch contact op met de huisarts!

Die algemene hygiënemaatregelen zijn belangrijk om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op advies van het RIVM wordt sinds maandagavond 9 maart 2020 ook opgeroepen om geen handen te schudden.

In de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) zijn betrokken ministers 9 maart bijgepraat over de aanpak van het nieuwe coronavirus. Vanuit verschillende invalshoeken is gesproken over maatregelen en de gevolgen voor Nederland. Het belang om adviezen van het RIVM op te volgen, wordt door het kabinet onderstreept.

Lees meer over wat de GGD doet en wat u zelf kunt doen om verspreiding van het coranavirus te voorkomen. Of ga direct naar de website van de Rijksoverheid voor de laatste informatie.

Plaatsen waar 1 of meerdere besmettingsgevallen positief zijn getest, waaronder nu ook Alkmaar en Schagen.  Blauwe iconen geven de nieuwe gevallen aan van 9 maart 2020.
Plaatsen waar 1 of meerdere besmettingsgevallen positief zijn getest, waaronder nu ook Alkmaar en Schagen. Blauwe iconen geven de nieuwe gevallen aan van 9 maart 2020.
©CAPAND / Google Maps

Hoe het begon

Donderdag 27 februari werd de eerste besmetting met het coronavirus (COVID-19) vastgesteld in Nederland. Sindsdien zijn er diverse nieuwe Nederlandse besmettingen bekend gemaakt door het RIVM.  In de regio NHN zijn ook besmettingen vastgesteld. Op deze pagina leest u waar u terecht kunt met vragen, wat de GGD doet en wat u zelf kunt doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Wat doet de GGD?

GGD HN volgt de ontwikkelingen op de voet. Het RIVM houdt de Nederlandse artsen, GGD’en en laboratoria op de hoogte. En heeft instructies gegeven hoe we een verdachte patiënt in Nederland moeten opvangen en testen op het virus. Sinds 27 januari 2020 geldt er een meldplicht. Zorgverleners moeten bij het vermoeden van een besmetting dit melden bij de GGD. Wat de GGD dan gaat doen zie je in dit filmpje. Meer weten over de voorbereiding van de GGD.

Hygiënemaatregelen van belang om verspreiding coronavirus tegen te gaan

Foto Lab door Polina Tankilevitch op Pexels.com
Foto ziek op de bank door Pixabay op Pexels.com
Landkaart © CAPAND

Twee patiënten met #Coronavirus in Noord-Holland Noord | #CoronavirusNL

Kijk ook op:

Weer twee nieuwe COVID19-gevallen in Noord-Holland Noord

%d bloggers liken dit: